Британското издание „Сън" използва България за да нападне УЕФА за скандала с младежките отбори на Сърбия и Англия, който разтърси футболна Европа. Расистки скандирания и бой на терена съпътстваха квалификацията за Евро 2013, а според слуховете западната ни съседка може да бъде извадена от международния футбол.

„Сън" обърна внимание на политиката на УЕФА за борбата с расизма по трибуните и по терените. Авторите излагат солидни доводи за спорните резултати от работата на Изпълнителния комитет на УЕФА, член на който е и президентът на БФС Борислав Михайлов.

Ето част от материала на британското издание:

„След идиотското решение да бъде наказана и Англия заедно със Сърбия след сцените в Крушевац изглежда историята ще се повтори отново. Тези 17 души (члeновете на изпълнителния комитет на УЕФА) са лицата, които носят отговорността да изкоренят расизма от европейския футбол.

Изненадващо и жалко е, че сред тях няма нито едно черно лице. Дори някои от членовете на комитета идват от страни с ужасно минало и проблеми с расизма, като България и Испания.

Това, което обединява 16-те мъже и едната жена са позорните опити на организацията им да санкционира и ограничи расовите предубеждения.

Спомнете си как Никлас Бендтнер бе глобен с 80 хиляди лири по време на Евро 2012, след като показа името на букмейкърска компания, изписано върху бельото си.

Същият дисциплинарен орган нареди на Българския футболен съюз да заплати само 32 хиляди лири за расистки скандирания срещу Ашли Йънг по време на квалификацията за Евро 2012 през септември 2011 г.

Посланието на УЕФА е ясно: скритият маркетинг е лош, расизмът – не толкова".

Видео от събитията в Крушевац: