Бившият английски национал Фил Ягиелка обяви края на състезателната си кариера със съобщение в профила си в "Инстаграм".

41-годишният централен защитник беше без отбор от лятото на тази година, когато бе освободен от Сток Сити. Освен за "грънчарите", Ягиелка игра още за Шефилд Юнайтед, Евертън и Дарби Каунти, дебютът му в професионалния футбол е още през 2000 година.

За националния отбор на Англия Ягиелка игра между 2008 и 2016 година, като има 40 мача и три гола.

През сезон 2005/2006 той беше избран за "Играч на сезона" в Чемпиъншип, а през февруари 2009 г. бе определен за "Играч на месеца" във Висшата лига. Между 2013 и 2019 година беше капитан на Евертън, с който игра един финал за Купата на Англия.

Общо в кариерата си Фил Ягиелка има 805 мача и 46 попадения.

"Всички хубави неща имат своя край и след малко над 800 мача моята състезателна кариера приключи. Никога и в най-смелите си мечти не съм си представял, че ще мога да играя футбол на най-високо ниво за някои страхотни клубове, както и за моята страна – Англия. Беше абсолютна чест да стъпя на тревата за всеки мач и трябва да благодаря на толкова много хора за това“, написа Ягиелка в "Инстаграм".

"Първо искам да благодаря на всеки играч, мениджър, треньор, член на екипа и фен, които изиграха своята роля в моето дълго футболно пътуване. Вечно ще бъда благодарен за вашата подкрепа. Най-важното обаче бих искал да благодаря на моето семейство и близки приятели, които бяха до мен през цялата ми кариера и споделяха нещо, което никога няма да забравя", коментира още Фил Ягиелка.