Англия победи Бразилия с 2:1 в приятелски мач, игран пред 87 453 фенове на стадион “Уембли”. Престижната контрола беше организирана по случай 150 години ФА. Последната победа на “Трите лъва” в съперничеството беше преди 23 години – 1:0. Това се случи на 28 март 1990 година на “Уембли”. Попадението тогава беше дело на легендата Гари Линекер.

Домакините започнаха активно и със самочувствие срещу Селесао и още в 10-ата минута Уейн Рууни стреля опасно с глава след центриране от корнер. При първата си опасна контраатака гостите получиха дузпа, след като в 19-ата минута Джак Уилшър игра с ръка в пеналта. Вратарят Джо Харт обаче спаси удара от бялата точка на ветерана Роналдиньо, както и добавката му. В 26-ата минута много активният Уилшър изведе Тио Уолкът в чудесна позиция, но ударът на нападателя бе отразен от Жулио Сезар. Топката обаче се озова в краката на Рууни, който я прати в опразнената врата - 1:0.

Веднага след почивката Стивън Джерард отправи тежък шут, който затрудни Сезар. Секунди по-късно Гари Кейхил сгреши при изнасянето на топката и тя стигна до Фред. Таранът с кинжален удар от границата на наказателното поле не остави шансове на Харт - 1:1. В 50-ата минута бранителите на Англия отново действаха несъсредоточено и подариха топката на Фред, който този път уцели гредата. Решителният миг в мача дойде в 60-ата минута. Франк Лампард се възползва от лошо изчистване и с тупалка извън пеналта прати топката в гредата, а оттам тя се укроти в мрежата - 2:1 за Англия. До края на мача не паднаха нови попадения.

Футболистите на двата тима излязоха с черни ленти на ръкавите. Поводите за това бяха два. Първият е самолетната катастрофа в Мюнхен на 6 февруари 1958 г., при която загинаха “Бебетата на Бъзби”. Отборът на Манчестър Юнайтед се връща от мач в Белград с Цървена звезда и каца за презареждане на мюнхенското летище. Самолетът се отделя от пистата, но губи височина, разбива се в ограда на летището и избухва в пламъци. Двайсет и трима от общо 44 пътници на борда са мъртви. Между тях са седем играчи на Юнайтед - Джеф Бент, Роджър Бърн, Еди Колман, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър и Лиъм “Били” Уелън.

Звездата на отбора Дънкан Едуардс е ранен много тежко и умира две седмици по-късно в болницата в Мюнхен. Секретарят на клуба, както и Берт Уоли от треньорския щаб на Манчестър също загиват, заедно с няколко британски спортни журналисти. Други двама футболисти на английския гранд - Джони Бъри и Джаки Бланкфлауър са получили толкова тежки наранявания, че никога повече не играят футбол. Оцеляват легендарният треньор на "червените дяволи" Мат Бъзби, Вайълет, Рей Ууд, Бил Фолкъс, Хари Грег, Кени Морганс, Албърт Сканлън и станалият легенда по-късно - сър Боби Чарлтън.

Вторият повод за черните ленти на ръкавите на бразилците и англичаните е трагедията в Бразилия преди седмица. Тогава при пожар в нощния клуб в Санта Мария намериха смъртта си 231 души.

Англия – Бразилия 2:1
1:0 Уейн Рууни (29), 1:1 Фред (48), 2:1 Франк Лампард (60)

Англия: Харт, Ашли Коул (46 – Бейнс), Глен Джонсън, Кейхил, Смолинг, Джерард, Уилшър, Клевърли (46 – Лампард), Рууни, Уолкът (76 – Ленън), Уелбек (61 – Милнър)

Бразилия:
Жулио Сезар, Дани Алвеш, Адриано Корея (70 – Филипе Луис), Давид Луис (79 – Миранда), Данте, Роналдиньо (46 – Лукас Моура), Рамирес (46 – Ароука), Паулиньо (62 – Жеан), Оскар, Луиш Фабиано (46 – Фред), Неймар

Лондон, „Уембли” - 87 453 зрители