Външният министър на Великобритания Борис Джонсън намекна, че Англия може да бойкотира световното първенство по футбол в Русия от 14 юни до 15 юли. Това ще се случи, ако се докаже, че за мистериозното натравяне на бившия двоен агент Сергей Скрипал има руска намеса.

66-годишният Скрипал е полковник от ГРУ (Руското военно разузнаване), но е шпионирал за МИ6 и е предал десетки шпиони на британското разузнаване, за което е осъден в Москва. Той и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание в неделя на пейка пред търговски център в Южна Англия. И двамата са в критично състояние в интензивното отделение на болницата в град Солсбъри. Съпругата и синът на двойния агент умират при различни инциденти, а сега той и дъщеря му са натровени.

„Не знаем какво точно се е случило в Солсбъри, но ако е нещо лошо, както изглежда, това е още едно престъпление от поредицата престъпления, за които е отговорна Русия", нападна Джонсън директно Русия.

„Ясно е, че Русия в много отношения е зловредна и разрушителна сила, а Обединеното кралство е водещата сила по света, опитваща се да противодейства на тази дейност", подчерта още външният министър.

„Казвам на правителствата в цял свят, че нито един опит на британска земя да бъде отнет невинен живот няма да остане ненаказан и без санкции. Помислете си за световното първенство през лятото. Мисля, че ще е трудно да си представим едно британско присъствие и участие при такива събития”, категоричен е Джонсън.

Дали той има предвид представителите на правителството или дори английския национален тим засега не е ясно.

Воденият от Гарет Саутгейт тим се класира за Мондиал 2018 след 8 победи от 10 мача в квалификациите, а всички фенове на „трите лъва” отново се надяват на триумф със световната титла. Англия е топ фаворит в своята предварителна група G, в която са още Балгия, Панама и Тунис.