Висшата лига ще наложи нова интерпретацията на правилото за засада след спорен момент при първия гол на Манчестър Сити за победата с 2:0 над Астън Вила през миналата седмица. Тогава Родри се върна от нередовна позиция, след което открадна топката от Тайрън Мингс, който бе играл умишлено с нея, а накрая Бернардо Силва се разписа в 79-ата минута за 1:0. Този гол породи разпалени дискусии, като мениджърът на тима от Бирмингам Дийн Смит бе изгонен заради протестите си.

След мача от Висшата лига разясниха, че "Родри не се е възползвал от нередовната си позиция и редовно е отнел топката от Мингс". Няколко дни по-късно нещата са променени, след като организацията на съдиите в Англия поиска допълнителна информация около правилото от Международния борд към УЕФА, занимаващ се с това.

Така се стигна и до новата позиция на Висшата лига. От сега нататък при подобни ситуации съдиите ще гледат първо дали футболистите от нередовна позиция влияят на играта и дали пречат на противник да играе с топката, без значение дали той играе умишлено с нея. В резултат на промяната подобни ситуации ще бъдат отсъждани като засада. Такива инструкции са получили съдиите, а с тях са запознати и всички 91 професионални клуба. Това е станало посредством писмо, изпратено от Висшата лига и Английската футболна лига до клубовете.

"Когато играч, който е в положение на засада, непосредствено оказва въздействие върху съперник, който умишлено играе с топката, съдийската бригада трябва да приоритизира опита за отнемане на топката на съперника. По този начин нарушението, което представлява опит да "се попречи на опонента, влияейки на възможността му той да играе с топката", се наказва", пише в писмото до съдиите и клубовете.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА