Четвъртфиналните реванши в евротурнирите приковават вниманието на футболните фенове през тази седмица. В Шампионската лига вече бяха излъчени участниците във финалната четворка, а днес това ще се случи в Лига Европа и Лигата на конференциите.

Както е известно, от следващия сезон в сила ще влезе нов формат на Шампионската лига и броят на участниците в същинската фаза ще бъде увеличен от 32 на 36. Това позволява на две държави да имат по петима участници в турнира, а не по четири.

Тези две допълнителни позиции се определят от националния клубен коефициент на УЕФА. Там Италия е лидер и получава едното място. За другото се води битка между Англия и Германия, която остава скрита за повечето футболни фенове, а немците в момента имат минимално предимство. Техният коефициент в момента е 17,642, а английският е 16,875.

Германия започна тази седмица с трима участници в евротурнирите – Байерн, Борусия (Дортмунд) и Байер (Леверкузен). Англия беше с пет – Арсенал, Манчестър Сити, Ливърпул, Уест Хям и Астън Вила.

Баварците вече елиминираха Арсенал, а Манчестър Сити отпадна от Реал (Мадрид) в Шампионската лига. Борусия (Дортмунд) също е на полуфинал, след като се справи с Атлетико (Мадрид). Тази вечер има директен сблъсък между немски и английски отбори – Уест Хям приема Байер (Леверкузен) и трябва да заличи пасив от два гола.

Ливърпул пък загуби с 0:3 като домакин на Аталанта и днес има трудна задача при визитата си в Италия. Астън Вила пък гостува на Лил с минимален аванс от 2:1 след първия мач.

От тази гледна точка въпросът дали Англия има шанс да измести Германия изглежда предрешен в полза на немците, особено ако „аспирините“ елиминират „чуковете“.

Английските шансове се крият в надеждите за обрати в полза на Ливърпул и Уест Хям, както и продължаване на Астън Вила. Ако тимът на Юрген Клоп и „чуковете“ отпаднат, „виланите“ ще трябва да спечелят Лига Европа, а немските отбори да не стигнат до финалите в евротурнирите.

КЛАСИРАНЕТО ПО КОЕФИЦИЕНТИ СЪМ МОМЕНТА