Черна гора и Англия поделиха по точка след 2:2 в Подгорица и на практика решиха всичко в квалификационна Група “G”, в която е и България. Със спечелената точка „трите лъва” си осигуриха директна виза за Евро 2012 в Полша и Украйна, а Черна гора пък ще играе за първи път на баражи и ще има шанса за първи път да се класира на шампионата на Стария континент.

Дебют в състав на Агнлия направи Фил Джоунс от Манчестър Юнайтед. Мачът в Подгорица започна с натиск на гостите и още в 11-ата минута те поведоха след гол на Ашли Йънг, засякъл отблизо центриране на Тио Уолкът. След това в 31-ата минута Йънг пък асистира за второто попадение в мача, дело на Дарън Бент на празна врата от 2 метра – 0:2. В самия край на първото полувреме Елсад Зверотич намали на 1:2 след мощен изстрел от около 18 метра. След почивката в 73-та минута Уейн Рууни остави отбора си с човек по-малко, след като си изпроси глупав червен картон, след като ритна без топка Миодраг Джудович. Домакините натиснаха и стигнаха до ценната точка с гол на Андрия Делибашич с глава в добавеното време за крайното 2:2. Така черногорците се класират със сигурност на второто място в групата и ще играят бараж за класиране на Евро 2012.

В другия мач от групата Уелс срази в Суонзи Швейцария с 2:0 и разби на пух и прах надеждите на гостите за второто място. Головете за „драконите”, които са последния съперник на България във вторник (11 октомври) в София, млади звезди на Арсенал и Тотнъм. Халфът на „топчиите” Аарън Рамзи в 60-ата минута от дузпа откри за 1:0, а Гарет Бейл оформи крайното 2:0 в 71-ата минута. Швейцарците доиграха мача с човек по-малко, след като в 56-ата минута от игра бе изгонен Рето Циглер. Това е втора победа за уелсците в групата, а загубата бе фатална за тима на Отмар Хитцфелд, чийто възпитаници изостават на 4 точки от Черна гора преди последния кръг и със сигурност пропускат Европейското първенство догодина.

Черна гора - Англия 2:2
0:1 Ашли Йънг (11), 0:2 Дарън Бент (31), 1:2 Елсад Зверотич (45), 2:2 Андреа Делибашич (90+1)

Уелс - Швейцария 2:0
1:0 Аарън Рамзи (60-дузпа), 2:0 Гарет Бейл (71)