Англичаните водеха с 3:0 на полувремето, но не успяха да задържат аванса си и се стигна до 3:3 през втората част. В продълженията тимът, воден от Стюърт Пиърс, остана с човек по-малко, след като Фрейзър Кембъл получи червен картон. Англичаните обаче устояха на натиска на домакините и успяха да се доберат до дузпи, където показаха по-здрави нерви и се класираха за финала.
Срещата започна прекрасно за англичаните, като още в първата минута Мартин Крейни се разписа. След ъглов удар, изпълнен от Джеймс Милнър, бранителят стреля, а опитът на защитник на съперника да изчисти не бе успешен и топката спря в мрежата. Шведите се опитаха да отговорят, като в седмата минута удар от фаул на Тойвонен бе избит от Джо Харт. В 20-ата минута пък Берг бе близо до изравняване, но ударът му с глава мина встрани от вратата. Второто попадение в срещата падна отново след ъглов удар. Този път голмайстор бе Онуоха, който овладя топката в наказателното поле и направи 2:0. Голът обърка домакините и малко преди почивката Бярсмир в опита си да изчисти едно центриране прати топката в мрежата зад Далин.
През второто полувреме Швеция се изнесе в по-предни позиции, но това отвори пространства за съперника и Англия можеше да отбележи четвърти гол след контраатака. Отборът на Пиърс обаче не се възползва от шансовете си и бе наказан. В 68-ата минута звездата на домакините Маркус Берг направи 1:3. Той се възползва от подаване на резервата Молинс и с прецизен удар се разписа. Тойвонен вкара от пряк свободен удар 7 минути по-късно, а в 81-ата минута Берг изравни след хубав удар.
В 104-ата минута Фрейзър Кембъл получи втори жълт и автоматично червен картон за грубо нарушение и Англия остана с 10 души. През второто продължение пред вратата на Джо Харт бе доста напечено, като в 111-ата минута Берг уцели гредата, а малко след това стражът на англичаните спаси опасен шут на Харбузи. Гол в едната от двете врати обаче така и не падна и се стигна до дузпи. Те започнаха с по един пропуск и за двата тима (Милнър за Англия и Берг за Швеция), а при 8:7 за Англия, Молис от тима на Швеция уцели гредата и всичко за домакините свърши.

Аанглия: Харт, Крейни, Катърмоул, Онуоха, Ричардс, Гибс, Муамба (116-Джонсън), Милнър, Нобъл (70 - Родуел), Уолкот, Агбонлахор (60 - Кембъл)

Швеция: Далин, Лустиг, Бярсмир, Бенгтсон, Йохансон (75 - Сьодер), Тойвонен, Ландгрен (46 - Харбузи), Елм, Олсон (46 - Молинс), Свенсон, Берг

Жълти картони: Агбонлахор, Кембъл, Харт (Англия)
Червен картон: Кембъл (Англия). /БЛИЦ