Оформянето на английски финал в Лига Европа, след като Арсенал и Челси спечелиха полуфиналните си сблъсъци с Валенсия и Айнтрахт (Франкфурт), постави исторически рекорд в континенталните клубни надпревари. За първи път четири тима от една държава ще играят на двата финала на евротурнирите. Както е известно, Ливърпул и Тотнъм ще спорят за трофея в Шампионската лига.

Така на финалите на европейските клубни турнири за четири от отборите в Топ 5 на Висшата лига. Ливърпул е втори, Челси заема трета позиция, Тотнъм е четвърти, а Арсенал – пети. „Сините“ и „торчиите“ ще определят победителя в Лига Европа на 29 май в Баку, а 1 юни „червените“ и „шпорите“ ще излъчат новия №1 в Шампионската лига в Мадрид.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Единственият случай, в който друга държава има четири финалиста в Европа в рамките на един сезон, е през 1989/90. Тогава евротурнирите обаче са три. Италия има по един финалист в КЕШ и КНК, както и два в Купата на УЕФА. Милан побеждава Бенфика с 1:0 във финала за КЕШ, Ювентус надвива Фиорентина за Купата на УЕФА с общ резултат 3:1, а Сампдория печели КНК след 2:0 след продължения срещу Андерлехт.

Има няколко случая в историята на евротурнирите, в които три от четирите финалиста на двете основни надпревари под егидата на УЕФА са били от една държава. Никога обаче не се е случвало те да бъдат от един град. Сега Англия разполага с четири тима на финалите, а Лондон е с три клуба – Арсенал, Тотнъм и Челси.

СЛУЧАИТЕ НА ЕДНА ДЪРЖАВА С ТРИ ФИНАЛИСТА (БЕЗ ДА ВКЛЮЧВАМЕ КНК)
1980 г., ФРГ
КЕШ: Нотингам – Хамбургер 1:0
УЕФА: Айнтрахт (Франкфурт) – Борусия (Мьонхенгладбах) 3:3 общ резултат (Айнтрахт печели трофея заради повече голове на чужд терен)

1990 г., Италия
КЕШ: Милан – Бенфика 1:0
УЕФА: Ювентус – Фиорентина 3:1 общ резултат

1995 г., Италия
ШЛ: Аякс – Милан 1:0
УЕФА: Парма – Ювентус 2:1 общ резултат

1998 г., Италия
ШЛ: Реал (Мадрид) – Ювентус 1:0
УЕФА: Интер – Лацио 3:0

2014 г., Испания
ШЛ: Реал (Мадрид) – Атлетико (Мадрид) 4:1 след прод. (1:1 в ред. вр.)
УЕФА: Севиля – Бенфика 4:2 след дузпи (0:0 в ред. вр. и прод.)

2016 г., Испания
ШЛ: Реал (Мадрид) – Атлетико (Мадрид) 5:3 след дузпи (1:1 в ред. вр. и след прод.)
УЕФА: Севиля – Ливърпул 3:1

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2018/19 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ

ЛИГА ЕВРОПА - СЕЗОН 2018/2019