Тревожна тенденция за представянето на английските офанзивни футболисти се наблюдава в английския футбол, а през този сезон резултатите са направо отчайващи. Оказа се, че най-често в мрежата на съперниците са се разписвали ветеранът Франк Лампард и Рики Ламбърд, с по 15 попадения, а с едно по-малко от тях има Тио Лолкът.

Тяхната резултатност обаче не може да се сравнява с тази на Алън Шиърър през сезон 1994/95, когато той забучи цели 34 гола. Освен него обаче във въпросната година цели 8 нападателя родени в Англия преминаха котата от 18 попадения. Нещо, което сега се оказа невъзможно за родените на острова офанзивни футболисти.

До някъде срама измиват Даниел Стъридж, който за 14 мача с Ливърпул вкара 10 гола и Адам Ле Фондри, който вкара 12 гола за Рединг, но започна като титуляр само в 11 от общо 34 мача, които записа през сезона.

Най-тревожен обаче е спадът в резултатността на Уейн Рууни, който през този сезон вкара само 12 попадения, докато в края на миналия шампионат имаше в актива си 27 гола във Висшата лига.