Ръководителите на английската Висша лига са взели решение да спрат до 24 часа излъчването на мачовете от руските телевизии в отговор на войната в Украйна, съобщават британските медии. Това ще стане веднага, след като бъде разтрогнат договорът за 6 милиона паунда на година, който ще бъде прекратен три месеца преди изтичането си.

При пълното затъмнение на територията на Русия няма да се излъчват дори мачове от ФА Къп, а английският футбол е изключително популярен в страната и този ход ще бъде голям удар за Кремъл след международните санкции.

Адвокатите дадоха на Висшата лига "зелена светлина" да бъде прекратен договора телевизионния договор за този сезон с руската компания Rambler Media, която се управлява от държавната Сбербанк, санкционирана от Обединеното кралство и САЩ и изправена пред срив.

Само в последните дни изтегляне от руския пазар обявиха компании като “Виза”, “Мастъркард”, “Боинг”, “Найк” и много други. Обединеното кралство предприе редица мерки срещу руски олигарси на своя територия и наложи мерки срещу тях, а собственикът на Челси Роман Абрамович реши да продава клуба.