Англия и Швейцария завършиха 2:2 в мач от нашата Група "G" на квалификациите за Евро 2012. Заради издънката на "Уембли" селекцията на Фабио Капело рискува да загуби лидерството си. Това ще се случи, ако Черна гора победи България в другата среща от групата, която стартира в 21:30 часа в Подгорица.

И двете попадения във вратата на Джо Харт вкара нападателят на Леверкузен Транкило Барнета - в 32-ата и 35-ата минути от пряк свободни удари. За "трите лъва" Франк Лампард намали от дузпа в 37-ата, а заменилият го на почивката Ашли Йънг реализира изравнителното попадение в 51-ата.

Мачът на "Уембли" се игра пред 84 459 зрители, а "часовникарите" изненадаха всички, надигравайки на моменти домакините.

За днешната среща Капело не можа да разчита на звездата на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни, който бе наказан. Мястото на сърцатия нападател зае Дарън Бент. Съотборникът на Стилиян Петров в Астън Вила беше подпомаган от Тио Уолкът и Джеймс Милнър, а Скот Паркър, Франк Лампард и Джак Уилшър действаха в халфовата линия. Рио Фърдинанд пък се завърна в стартовия състав на Англия за първи път, след като Капело реши да върне капитанската лента на Джон Тери. Левият бек Ашли Коул пък се контузи и бе заменен принудително в 30-ата минута от Лейтън Бейнс.

През първото полувреме паднаха три попадения. Швейцарците поведоха с два бързи гола на Транкило Барнета, дошли след изпълнение на пряк свободни удари. Играчът на Леверкузен първо опита центриране в 32-ата минута, при което нито един футболист от двата отбора не успя да играе с топката и тя влетя в мрежата на слисания Джо Харт - 0:1.

Само 3 минути след това Барнета отново си заложи топката, за да изпълни пряк свободен удар. Този път стреля директно, а стената от двама човека пред Харт се пропука, от където премина кълбото и отново попадна във вратата на домакините, шокирайки цяла Англия - 0:2.

120 секунди по-късно Йоан Джуру фаулира в наказателното поле своя съотборник в Арсенал Джак Уилшър. Франк Лампард реализира отсъдена дузпа и намали резултата на 1:2.

В началото на второто полувреме домакините претендираха за фаул на границата на наказателното поле, тъй като Уолкът бе повален от Джуру. Съдията от Словения Дамир Скомина обаче не видя нещо нередно в действията на защитника на гостите.

Домакините още повече увеличиха оборотите и в 51-ата минута стигнаха до изравнително попадение. Вкара го появилият се на почивката Ашли Йънг. Лейтън Бейнс се беше включил в атака, свали с гърди центрираната топка към Йънг, който с плътен изстрел я прати неспасяемо в далечния ъгъл за 2:2.

До края на двубоя с два фрапантни пропуска се отчете Дарън Бент. Появилият се на смяна в 77-ата минута Стюърт Даунинг също имаше възможност да донесе победата на Англия малко преди края, но не успя да реализира.

Така България остана единственият отбор от нашата квалификационна група, който до момента не успя да спечели нищо при визитата си в Лондон. Както е известно, "трикольорите" стартираха кампанията именно на "Уембли", губейки с катастрофалното 0:4. На модерното съоръжение след това Черна гора направи 0:0, а днес швейцарците също си тръгнаха с точка - 2:2. /БЛИЦ

АНГЛИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ 2:2
0:1 Транкило Барнета (32), 0:2 Транкило Барнета (35), 1:2 Франк Лампард (37-дузпа), 2:2 Ашли Йънг (51)

АНГЛИЯ: 1.Джо Харт, 2.Глен Джонсън, 5.Рио Фърдинанд, 6.Джон Тери, 3.Ашли Коул (30-14.Лейтън Бейнс), 4.Скот Паркър, 7.Тио Уолкът (77-17.Стюърт Даунинг), 8.Франк Лампард (46-16.Ашли Йънг), 10.Джак Уилшър, 11.Джеймс Милнър, 9.Дарън Бент
Селекционер: Фабио Капело


ШВЕЙЦАРИЯ: 1.Диего Беналио, 2.Щефан Лихтщайнер, 3.Рето Циглер, 4.Филип Сендерос, 20.Йоан Джуру, 7.Транкило Барнета, 8.Гьокхан Инлер, 7.Валон Бехрами, 23.Чердан Шакири, 17.Гранит Чака, 9.Ерен Дердийок
Селекционер: Отмар Хицфелд

Лондон, стадион "Уембли" - 84 459 зрители
Съдия: Дамир Скомина (Словения)
Жълти картони: Рио Фърдинанд, Джак Уилшър (Англия); Йоан Джуру, Валон Бехрами (Швейцария)