Англия прие раздвоено новината, че германец стана селекционер на "трите лъва".  На Острова се чуха мнения, изразяващи разочарование от факта. Разбира се, имаше и изказвания в обратната посока, подкрепящи Тухел. Без никакво съмнение най-тежи думата на престолонаследника принц Уилям.
 Бившият капитан на Ливърпул Джеймс Карагър, който в момента е един от най-разпознаваемите анализатори, беше сред първите, натиснал спусъка с критиките.

„Разбирам някои нации, които взимат чуждестранен треньор. Но когато си помисля за Англия и колко близо бяхме до спечелването на голям турнир, толкова добра работа бе свършена в “Сейнт Джордж Парк”, не чувствам за правилно да имаме чужденец за треньор. И не става дума само за Англия. Не мисля, че страни като Италия, Германия или Франция трябва да са водени от чужденци. Португалия в момента е с Роберто Мартинес начело, което намирам за странно. Но това е моето мнение, няма да загубя съня си заради това. Англия ще има брилянтен мениджър начело, но смятам, че националният отбор трябва да бъде воден от англичанин“, заяви Карагър.

Негативни словесни куршуми изстреля и бившият защитник на Манчестър Юнайтед Гари Невил. "Той е страхотен треньор, доказал се е с резултати. Победител е и знае, че може да работи с големи играчи и личности. Би ми харесало Тухел да е треньор във Висшата лига, защото имаме нужда от най-добрите. Всичко, което казвам, е, че английските треньори са в по-лоша позиция днес от тази, в която бяха вчера", коментира Невил пред Sky Sports. "Мисля, че всеки ще му пожелае най-доброто и се надява да постигне успехи и да спечели трофеи, но мисля, че има сериозни въпроси, на които ФА трябва да отговори за уважението към английските специалисти. Мисля, че сами си вредим. Смятам, че имаме страхотни кандидати за националния отбор като Греъм Потър или Еди Хау", сподели той.

Бившият английски национал Стюърт Пиърс, който има един мач като временен селекционер на „трите лъва“, обаче изрази подкрепата си към Томас Тухел.

„Никога не съм бил противник на чуждестранните треньори. Не ме разбирайте погрешно, бих предпочел англичанин начело на националния отбор. Но аз съм човек, който подкрепя всеки специалист, който е начело на „трите лъва“. Желая успехи на Томас Тухел. Много ми е смешно, когато чувам хора, които са съгласни да има чуждестранен селекционер, стига да не е германец. Хайде стига, това не е сериозно“, заяви Психо, който е и бивш селекционер на младежкия национален отбор на Англия, както и на британския олимпийски тим за Лондон 2012.

Назначението на 51-годишния германец беше приветствано от престолонаследника на британския трон принц Уилям, който е президент на Футболната асоциация на Англия.

„Намираме се във вълнуващи времена, в които Англия има силен и талантлив отбор, който вече е с нов селекционер. Томас, желая ти най-доброто и много късмет, ние сме зад теб“, написа принц Уилям в социалната мрежа Х.

В отговор на критиките Тухел се пошегува, че съжалява, че има германски паспорт, но откровено призна, че голямата му цел е била да се върне в Англия.

“Много се вълнувам, че ще започна това пътуване през януари с една много специална група от играчи, с която можем да сбъднем мечтата си в Америка.  Съжалявам, че имам германски паспорт. Всички привърженици на Англия вече са усетили моята страст в Премиър лийг. Обичам да живея в тази страна. Надявам се, че ще им покажа, че се гордея да бъда мениджър на Англия и ще направя всичко възможно да покажа уважението си към тази страна и работата", обеща Тухел.