Футболната асоциация на Англия ще подкрети всеки заслужаващ доверие кандидат, който се противопостави на Сеп Блатер на предстоящите през лятото избори за президент на ФИФА.
 
ФА официално не е излизала с подобно становище, но според агенция “Associated Press” шефовете на английския футбол ще опитат да мотивират катареца Мохамед бин Хамам да се кандидатира срещу Блатер. Швейцарецът е шеф на ФИФА от 1998 г.
 
61-годишният Бин Хамам, който е президент на Азиатската футболна асоциация и е член на Изпълкома на ФИФА от 1996 г., все още не е решил дали ще се кандидатира. Всеки желаещ да се противопостави на Блатер на изборите на 1 юни в Цюрих, трябва да бъде номиниран от една от 208-те страни членки на световната централа.
 
74-годишният Блатер бе преизбран за трети пореден мандат през 2007 г., когато нямаше други желаещи за поста. Шефовете на ФА са на мнение, че швейцарецът твърде дълго управлява световния футбол. Те са недоволни от подмолните игри около избора на домакините на световните първенства. През декември английската кандидатура за Мондиал 2018 събра едва два гласа, а Русия спечели домакинството.
 
През 1998 г. ФА подкрепи кандидатурата на Блатер за наследник на бразилеца Жоао Хавеланж като президент на ФИФА. Другият кандидат бе тогавашният шеф на УЕФА Ленарт Йохансон. Четири години по-късно англичаните обаче решиха да застанат зад боса на Африканската футболна конфедерация Иса Хаяту./БЛИЦ