Знаете ли, че:

* Турнирът за купата на Африканските нации в Ангола е 27-ото издание на шампионата на Черния континент, като за първи път е проведен през 1957 г. в Судан.

* Мачът на откриването на шампионата ще се проведе в Луанда на отворения точно преди Коледа нов стадион „11 ноември”.

* Бенгуела, Кабинда и Лубанго са останалите три града, които приемат мачовете от турнира.

* Ангола ще бъде домакин на купата на Африканските нации за първи път и похарчи 1 милиард долара за нови стадиони, хотели и друга необходима за турнира инфраструктура.

* Купата на Африканските нации се провежда на всеки две години, като следващите издания ще бъдат в Габон и Екваториална Гвинея (2012) и в Либия (2014).

* Защитаващият титлата си Египет е печелил трофея рекордните 6 пъти и ще опита да стане първият отбор спечелил купата три пъти поред.

* Египет ще участва на турнира за рекордния 22-и път. Тимът държи рекордите за най-много изиграни мачове (84), най-много победи (45) и най-много вкарани голове (139).

* Седем от 16-те участника са печелили купата на Африканските нации.

* Нито един от 16-те отбори участници в Ангола няма да бъде дебютант, но за Малави това ще бъде едва второ участие на турнира след 1984 г.

* Бенин, Малави и Мозамбик никога не са печелили мач на купата на Африканските нации.

* Камерунецът Самуел Ето`о е голмайстор № 1 в историята на турнира, като през годините е реализирал 16 попадения.

* Защитникът на Камерун Ригобер Сонг ще постави нов рекорд, като ще играе на турнира за осми път. Той е участвал във всяко издание от 1996 г. насам. Сонг има 33 мача за купата на Африканските нации.