От няколко месеца жителите на един малък израелски град, намиращ се на 2 километра от границата с Ливан, живееха в очакване. За тяхна радост този път те не чакаха поредната бомбардировка от ракети, изпратени от “Хизбула”, а шампионската титла на местния футболен клуб. В понеделник вечерта това стана факт. Апоел Ирони (Кирят Шмона) направи домакинско 0:0 с Апоел (Тел Авив) и за първи път в историята си стана шампион на Израел пет кръга преди края.
 
Кирят Шмона, родно място на тенисиста Дуди Села, е с население от 23 000 жители. Това е градът с най-малко население, който има отбор в израелския футболен елит. Местният клуб успешно се възползва от кризата в традиционните претенденти за титлата – Апоел (Тел Авив), Макаби (Тел Авив), Макаби (Хайфа) и Бейтар (Йерусалим). Апоел Ирони стана първият шампион от периферията на страната от 1976 г. насам, когато Апоел (Беершева), от южната пустиня Негев, спечели титлата.
 
“Нашият успех е като слънчев лъч за този град, който в миналото е бил свидетел предимно на падащи ракети, изстреляни от другата страна на границата. Без съмнение шампионската титла вдъхна нов живот на жителите на Кирят Шмона. За тях това е по-важно от редица лични постижения”, заяви треньорът Ран Бен Шимон, който взе титлата с отбор от неизвестни играчи.
 
От години Кирят Шмона, разположен в живописната и плодородна долина на притоците на река Йордан, е бил цел на ракетни атаки и военни нападения от базирани в Ливан въоръжени палестински групировки. През 2006 г. голяма част от жителите напуснаха града по време на израелската офанзива в Ливан срещу подкрепените от Иран бунтовници от “Хизбула”, които изстреляха срещу северната част на Израел хиляди ракети. В последните години обаче районът е много спокоен.
 
Нападателят Давид Солари (брат на бившия аржентински национал Сантяго Солари и на футболиста на АПОЕЛ Никозия Естебан Солари) играе за Апоел Ирони от миналата година. 26-годишният аржентинец признава, че е имал притестения при трансфера си от кипърския Пафос в Кирят Шмона, но след това се е успокоил: “Когато пристигнах и видях града и хората, напрежението в мен спадна. Кирят Шмона е много хубав град.”
 
Постоянната опасност от нападение и отдалечеността са едни от основните фактори за голямата безработица в града. Малко са компаниите, които искат да инвестират в място, което няма железопътна връзка и до което няма редовни полети. Клубът е основан през 2000 г. след обединението на Апоел (Кирят Шмона) и Макаби (Кирят Шмона). Инициативата е на индустриалеца Изи Шерацки, президент на компанията “Итуран Локейшън и Контрол”.
 
В следващите години Шерацки основава и детско-юношеска школа, за да подпомогне работа на треньора Бен Шимон. Апоел Ирони (Кирят Шмона) се класира за израелския елит през 2007 г., но след един сезон изпада. През 2010 г. е спечелена нова промоция в първа дивизия като тя е съпътствана с триумф в Тото Къп Леумит (Купата на Лигата за втора дивизия).
 
13 месеца по-късно е спечелена и Тото Къп Ал (Купата на Лигата за първа дивизия). По този начин тимът от Кирят Шмона става първият клуб, спечелил Купата на Лигата в първите две дивизии в две поредни години. На 24 януари 2012 г. Апоел Ирони отново печели Тото Къп Ал. Триумфът донася свежи 240 000 евро в клубната каса.
 
“Никой не вярваше на Изи Шерацки, когато той каза, че клубът може да спечели шампионската титла. Дори играчите в тима мислехме, че той говори тези неща, за да ни мотивира. Благодарни сме му, че постоянно ни подкрепя и ни показа, че пред клуба няма граници”, призна 38-годишният защитник Салах Хасарама, израелски арабин, който произлиза от малко село в северната част на Израел.
 
Пълничкият Ран Бен Шимон, треньор на тима от 2006 г., с кратко прекъсване през 2008-а, обаче няма да води тима в квалификациите за Шампионската лига. 41-годишният специалист не успя да постигне договореност с Шерацки за удължаването на договора си и през следващия сезон ще бъде заменен от Гил Ландау.
 
“За пет години работа в клуба, постигнах целта си. Сега предстои ново предизвикателство в кариерата ми. Винаги ще си спомням с радост годините, прекарани в Кирят Шмона. Имам прекрасни спомени от града и отбора. Тук се научих, че един отбор може да стигне много далеч, когато парчетата от пъзела се подредят”, разкри Бен Шимон след спечелената титла.
 
2_1.jpg
Капитанът на тима Адриан Рочет, който е израстнал в школата на клуба, обяви, че Шерацки е изпълнил детската му мечта да стане шампион на Израел. Според 24-годишния халф в основата на успеха е комбинацията между скромност и взаимопомощ между играчите.
 
“Аз пораснах в този клуб и за мен усещането е специално. Още като дете мечтаех за шампионската титла, но винаги съм мислел, че това ще остане просто един блян. Много съм щастлив, че тя се превърна в реалност. Имаме добър и балансиран отбор. При нас няма егоисти, които да ламтят за слава. Никой не спори, че играе на грешна позиция на терена. Голямата тайна на нашия успех е хармонията в съблекалнята”, обясни Рочет (на снимката вляво).
 
Сега за новия шампион на Израел предстои трудната задача да се представи силно в квалификационните кръгове на Шампионската лига и поне да си спечели участие в групите на Лига Европа. Мачовете от евротурнирите обаче едва ли ще се играят на градския стадион в Кирят Шмона, който е с капацитет 5300 места.
 
 
1.1.jpgТОВА Е АПОЕЛ ИРОНИ (КИРЯТ ШМОНА)
Основан: 2000 г.
Стадион: Общински стадион (капацитет 5300 места)
Президент: Изи Шерацки
Треньор: Ран Бен Шимон
 
УСПЕХИ
Шампион: 1 път (2011/12)
Тото Къп Ал: 2 пъти (2010/11, 2011/12)
Тото Къп Леумит: 1 път (2009/10)