Бившият съотборник на Христо Стоичков в Чикаго Файър Джеси Марш официално беше представен като мениджър на Лийдс. Така 48-годишният бивш халф стана третият американец, който застава начело на тим от английския елит. Първият беше бившият треньор на Марш и Стоичков в чикагския тим Боб Брадли, който в края на 2016 г. работи като мениджър на Суонзи. Вторият е Дейвид Вагнер, оглавявал Хъдърсфилд в периода 2015-19 г.

Марш е поредният ученик на Ралф Рангник, който застава начело на тим от Висшата лига. Откакто 63-годишният Рангник, известен като Професора, пое Манчестър Юнайтед на 29 ноември 2021 година, тимът подобри значително представянето си. След дебюта му на 5 декември срещу Кристъл Палас (1:0) "червените дяволи" имат осем победи, осем равенства и една загуба във всички турнири. Едно реми е с цената на поражение, тъй като Юнайтед отпадна в четвъртия кръг на ФА Къп от Мидълзбро след дузпи.

Работата на учениците на Професора отдавна обаче е позната в Англия и то благодарение на Юрген Клоп. Мениджърът на Ливърпул е известен с прилагането на наричания от него хеви метъл футбол, който е основан на т.нар. „Гегенпресинг“, въведен от Ралф Рангник.

Най-общото обяснение на този стил включва пресиране на съперника в неговата половина с цел бързо овладяване на топката и последвала бърза контраатака, като включва няколко важни аспекта. Един от тях изисква изключително много тичане от нападателите. В такъв случай, ако Клоп е примерът за хеви метъл на футбола, то Професора вероятно е олицетворението на „Блек Сабат“.

Юрген Клоп изведе Ливърпул до шампионската титла на Англия след 30-годишна пауза, а преди това изведе „червените“ и до триумф в Шампионската лига. Емоционалният германец направи име първо начело на Майнц, където привлече вниманието на футболните босове в Германия и съвсем резонно през 2008 г. беше привлечен начело на Борусия (Дортмунд).

Повлияни от стила на Клоп и неговата интерпретация на „Гегенпресинг“ са още бившите мениджъра на Хъдърсфилд във Висшата лига Давид Вагнер (в момента треньор на Йънг Бойс), Ян Зиверт, както и екснаставникът на Норич Даниел Фарке (понастоящем в Краснодар). Всички те са работили за „жълто-черните“ от Дортмунд. Нещо повече, Вагнер, който е роден и израснал в Германия и бивш американски национал, e толкова близък приятел на Юрген Клоп, че става кум на сватбата му.

В момента друг бивш треньор на Майнц и Борусия (Дортмунд) е сред хитовите треньорски имена във Висшата лига. През последните месеци Томас Тухел направи от Челси европейски и клубен шампион. Клоп може да изповядва футболната философия на Ралф Рангник, но никога двамата не са работили заедно в един отбор. От своя страна Тухел е пряк ученик на Професора, който в ролята си на треньор на Щутгарт кани 27-годишният Томас за наставник на юношеския тим на швабите през 2000 г.

Ралф Хазенхютъл вече четвърта година е начело на Саутхемптън. 54-годишният австриец често е наричан Алпийския Клоп. Причината за това се крие в налагания „Гегенпресинг“. 54-годишният Ралф също може да се нарече ученик на Рангник. В периода 2016-18 той е начело на РазенБалшпорт (Лайпциг), а в този период Професора е отговорник за всички футболни отбори, обединени под крилото на основния спонсор „Ред Бул“. Заради това на тях е наложено да залагат на тактическия стил, който Ралф Рангник пропагандира още от края на 80-те години, вдъхновен от представянето на Милан на Ариго Саки и Динамо (Киев) на Валерий Лобановски.

Новият треньор на Лийдс Джеси Марш от 2015 г. е част от структурите на футболната пирамида на австрийския производител на енергийни напитки. Първо три години е начело на американския Ню Йорк Ред Булс. След това в периода 2019-21 г. оглавява спортно-техническия щаб на Ред Бул Залцбург, а през миналото лято е назначен за треньор на РазенБалшпорт (Лайпциг) като наследник на преминалия в Байерн Юлиан Нагелсман. Марш извежда тима от Залцбург до две шампионски титли и две купи на Австрия, но в Лайпциг не му потръгва и на 5 декември беше уволнен.

Интересното е, че сега Джеси Марш ще наследи в Лийдс аржентинеца Марсело Биелса, който също практикува стил, много близо до този, проповядван от Ралф Рангник. Вероятно затова и изборът на американеца за заместник на емоционалния аржентинец не е никак изненадващ.

Вече стана дума за Нагелсман. Настоящият треньор на Байерн също е от изявените ученици на Професора. Още като 23-годишен той започва работа в школата на Хофенхайм, където по същото време начело на първия отбор е именно Рангник и неговата футболна философия е наложена по цялата футболна пирамида на клуба. Впоследствие Юлиан Нагелсман се изкачва постепенно в отборите на академията на Хофе, за да се стигне до 27 октомври 2015 г., когато поема първия отбор. По това време той е само на 28 години, което го прави най-младият треньор на отбор в историята на Бундеслигата.

Съвсем резонно през 2019 г. Ралф Рангник привлече своя ученик начело на РазенБалшпорт (Лайпциг) и Нагелсман изведе „червените бикове“ до финал за купата на Германия през 2021 г., където загуби от Борусия (Дортмунд) с 1:4.

Сред известните последователи на Ралф Рангник в света на футбола в момента са още Марко Розе (Борусия Дортмунд) и Адолф Хютер (Борусия Мьонхенгладбах), които също минаха през школата на Професора в структурите на „Ред Бул“, работейки начело на тима от Залцбург. Не бива да се забравя и Маркус Гисдол, който вчера напусна Локомотив (Москва) заради несъгласие с руската инвазия в Украйна. Именно Рангник, в ролята си на спортен директор на „железничарите“, привлече специалиста в московския клуб. Двамата се познават от съвместната си работа в Шалке 04, където Гисдол беше асистент на настоящия мениджър на Манчестър Юнайтед. Временно начело на Локомотив (Москва) застана Марвин Компер, който в периода 2014-17 като футболист на РазенБалшпорт (Лайпциг) игра под ръководството на Професора.

Така докато съвсем доскоро светът на футбола беше изпълнен с последователи на коренно противоположните стилове на Жозе Моуриньо и Пеп Гуардиола, то в момента се забелязва напълно нова тенденция. Тя е проповядвана от апостолите на Професор Рангник.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ