Мексиканският вратар Омар Ортис бе арестуван по подозрение, че работи за банда, която се занимава с отвличания. 35-годишният Ортис призна, че е помогнал на похитителите да си намерят две богати жертви, заяви Хорхе Домене, говорител на правителството на северния щат Нуево Леон. Бандата, която е част от наркокартел, е искала средно по 73 000 долара на отвличане, от което Ортис получавал над 10 процента.

Предполага се, че бандата на Ортис е отговорна за над 20 отвличания, включително на това на съпруга на мексиканската поп звезда Глория Треви.

Отвличанията в Мексико се наказват със затвор до 50 години. След като Ортис изчезна по-рано тази седмица, се подозираше, че самият той е отвлечен. Футбулистът, който в момента е наказан заради допинг, само е помагал на престъпниците да изберат жертвата си и им е давал допълнителна информация.

Познатият с прякора си Котката играч има един мач за националния отбор на Мексико през 2002 година. За последно той игра за Монтерей, но през 2010 година бе уличен в употреба на допинг и наказан за две години. Санкцията му трябваше да изтече през април. Известен е с многото си татуировки и обеци.

Лидерът на групата заедно с още няколко заподозрени пък все още е в неизвестност. Между 2007 и 2010 година отвличанията в Мексико скочиха с почти 200 процента от 438 до 1284 по данни на правителството