Олигархът Кайрат Боранбаев, един от най-богатите мъже в Казахстан и собственик на футболния клуб Кайрат, е бил арестуван от властите в Алмати, обявиха местните медии. Задържането му е извършено по подозрение за финансови измами.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

„Боранбаев е арестуван от службите за финансов мониторинг в Алмати. По следствието работят не само служители от офисите в града, но и такива от столицата Нур-Султан. В момента бизнесменът е настанен във временния арест. Очаква се в следващите дни да бъде проведен обстоен разпит“, обявиха финансовите служби.

Кайрат Боранбаев е на пето място в класацията на сп. „Форбс“ на 50-те най-влиятелни бизнесмени в Казахстан за 2021 г. Освен това заема 14-о място в ранглистата на популярното издание за 50-те най-богати казахстански граждани. Състоянието му се оценява на 1,5 милиона евро. Годишният приход на управляваните от него компании се изчислява на 7,3 милиона евро.

54-годишният Боранбаев е баща на Алима Боранбаева, съпругата на покойния внук на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев – Айсултан. Съвсем изненадващо Айсултан Назърбаев, който е бивш футболист, почина на 29-годишна възраст в Лондон на 16 август 2020 г. Направената аутопсия обяви, че е починал от естествена смърт.