Петима италиански футболисти, сред които бившият капитан на елитния Аталанта Кристиано Дони, са арестувани заради участие в уговорени мачове. Зад решетките са още Карло Гервасони и Филипо Каробио, които играят в отбори от Серия “Б”, както и бившите играчи на Интер Луиджи Сартони и Алесандро Дзамперини. Общо 17 души са задържаните във връзка със скандала, а сред тях има хора от щабовете на Кремона, Бреша и Болоня.

Разследването се води от прокуратурата в град Кремона, която още през лятото арестува бившия италиански национал Джузепе Роси, който прекара две седмици в ареста и накрая получи условна присъда от 5 години. Още тогава Дони е бил сред заподозрените. Той вече бе осъден от спортния съд да не играе в следващите три години и половина, а сега дори му е забранено да говори с адвоката си в първите 24 часа след ареста.

Става въпрос за криминална организация, която между 2009 и 2011 година е манипулирала една дузина срещи от Серия “Б”. Ръководителите на нелегалната организация са локализирани в Сингапур, но тя има свръзки и в Източна Европа.