Съдията, който бе замесен в спорното елиминиране на Италия от Мондиал 2002, е бил задържан на нюйоркското летище “Кенеди” с прикачени към тялото му торбички с хероин.
 
Американските емиграционни и митнически власти са арестували Байрън Морено, когато той пристигнал в Ню Йорк от родината си Еквадор.
 
При рутинната проверка Морено бил видимо изнервен, свидетелствал служител от летищните власти пред съда в Бруклин.
 
Той разкрил, че при обиска напипал твърди обекти по стомаха, гърба и двата крака на арестувания. След като Байрън Морено бил разсъблечен се оказало, че има 10 найлонови торбички с повече от 4,5 кг хероин.
 
Съдебният състав оставил Морено в ареста без право на освобождаване под гаранция по обвинение за контрабанда на наркотици.
 
Морено си навлече гнева на италианските фенове през 2002 г., когато изгони Франческо Тоти заради симулация на дузпа в 113-ата минута на осминафиналите на световното първенство. “Скуадра адзура” отпадна от Южна Корея с 1:2.
 
В 111-ата минута гол на Дамиано Томази бе отменен заради засада, а Южна Корея получи дузпа в своя полза за фаул на Кристиан Панучи срещу Сеол Ки-Хьон. Джанлуиджи Буфон обаче спаси удара на Юн Хван-Ан.
 
През 2003 г. еквадорските футболни власти наказаха Морено за 20 мача заради оплаквания и от двата отбора. Той дал 11 минути добавено време на дербито между Барселона и ЛДУ Кито. Скоро след това реферът сложи край на кариерата си./БЛИЦ

ВИДЕО ОТ ОСМИНАФИНАЛА НА МОНДИАЛ 2002 МЕЖДУ ЮЖНА КОРЕЯ И ИТАЛИЯ