Вицепрезидентът на ФИФА и УЕФА Анхел Мария Вияр, неговият син Горка и заместник-шефът на испанския футбол Хуан Падрон са били арестувани по подозрения в корупция. Това е станало днес при полицейска акция с името "СОУЛЕ" в Испанския футболен съюз. 67-годишният Вияр е начело на RFEF (Испанския футболен съюз) в продължение на 29 години, като само преди два месеца беше преизбран за пореден път.

Полицейската акция е наредена от съдия Сантиаго Педрас и подкрепена от двама прокурори, борещи се с корупцията. Те провеждат разследване по четири различни точки, включващи фалшификации, отклоняване на средства и други, твърди „Ел Паис“. Направени са обиски не само в централата на испанския футбол, но и в няколко офиси на регионални подразделения на RFEF. В тази връзка е задържан секретарят на федерацията на Тенерифе Рамон Ернандес Баусоу.

Една от основните точки на разследването е конфликт на интереси заради договори на футболния съюз от 2009 година, които облагодетелстват сина на Анхел Мария Вияр – Горка, и са в икономическа вреда за RFEF. Проследява се посоката на 1,2 милиона евро за подпомагане на футбола в Африка и Централна Америка, за които се счита, че са били отклонени.

Любопитното е, че арестите и обиските се провеждат само два дни преди Конгреса на испанската футболна централа, който трябва да се проведе в четвъртък от 11:30 часа и да утвърди календара за новия сезон в Примера дивисион.

* Горка Вияр е адвокат и генерален мениджър на КОНМЕБОЛ (футболната конфедерация на Южна Америка).
* Хуан Падрон е икономически вицепрезидент на RFEF, член на финансовата комисия на УЕФА и на Комисията на ФИФА по статута на играчите.