Колумбийските власти задържаха наркотрафиканта Хуан Сантяго Гайон Хенао, който заподозрян в участие при убийството на бившия футболен национал Андрес Ескобар.

Гайон е бил арестуван в град Кукута, разположен на границата с Венецуела. Задържането му е част от акция срещу наркотрафик към Европа, а самият той се е укривал в продължение на четири месеца.

Наркобаронът беше сред замесените при убийството на бившия колумбийски национал Андрес Ескобар на 2 юли 1994 година. Това е само няколко дни след отпадането на Колумбия от световното първенство, където защитникът си вкара автогол при загубата с 1:2 от САЩ.

При завръщането си в Колумбия 27-годишният Ескобар се засича на паркинга на ресторант в Меделин с Хуан Сантяго Гайон Хенао и брат му Педро. При възникналия спор шофьорът на братята – Умберто Муньос Кастро, стреля няколко пъти по футболиста, който след това умира в болницата.

Според тогавашното разследване защитникът е застрелян, тъй като наркобароните са загубили огромна сума пари от залози за участието на Колумбия на Мондиал'94. Друга теория свързва убийството с обстановката на насилие в страната през 90-те години на ХХ век.