Втородивизионният Брайтън загуби у дома от елитния Арсенал с 2:3 в среща от четвъртия кръг на ФА Къп и съвсем очаквано за повечето специалисти отпадна от надпреварата.

Гостите от Лондон поведоха още в 17-ата минута, когато френският нападател Оливие Жиру бе точен за 0:1. Този гол успокои „артилеристите”, в чийто редици последва отпускане. Така в 34-ата минута след изпълнение на ъглов удар Ашли Барнс изпревари вратаря Войчех Шчесни и с глава изравни за 1:1. До края на полувремето нови попадения не паднаха.

След почивката „топчиите” натиснаха и усилията им бяха възнаградени в 57-ата минута, когато Оливие Жиру вкара от близка дистанция втория си гол в мача за 1:2. Отново обаче играчите на Арсен Венгер се дръпнаха в отбрана и възпитаниците на бившия уругвайски национал Густаво Пойет се добраха до ново попадение. В 62-ата минута аржентинецът Хосе Улоа се измъкна от бранителите на Арсенал и препарира Шчесни за 2:2.

Постепенно “артилеристите” пак взеха инициативата и бавно и методично наложиха натиск. Той даде резултат в 85-ата минута, когато след изпълнение на корнер Тио Уолкът засече топката, която рикошира в играч на „чайките” и влетя в мрежата на датския вратар Каспер Анкергрен за крайното 2:3. До края на мача гостите продължиха да доминират и дори можеха да запишат още по-изразителна победа, но в 89-ата минута Анкергрен отрази с вещина удар от близка дистанция на Уолкът. Домакините опитаха всичко по-силите си, за да стигнат до изравняване и евентуално преиграване, но не успяха да го направят.

В крайна сметка Арсенал спечели драматично и продължава в следващия пети кръг на надпреварата за Купата на Англия.

ФА Къп, 1/16-финали
МИЛУОЛ – Астън Вила 2:1
Сток Сити – МАНЧЕСТЪР СИТИ 0:1
Норич - ЛУТЪН 0:1
Макълсфийлд – УИГЪН 0:1
Дарби Каунти – БЛЕКБЪРН 0:3
Хъл Сити – БАРНЗЛИ 0:1
МИДЪЛЗБРО – Олдършот 2:1
РЕДИНГ – Шефилд Юнайтед 4:0
Хъдърсфилд - Лестър 1:1
Куинс Парк Рейнджърс – МК ДОНС 2:4
Болтън – ЕВЕРТЪН 1:2
Брайтън – АРСЕНАЛ 2:3

26 януари, 19:30 часа
Манчестър Юнайтед – Фулъм
27 януари
14:00 часа, Брентфорд – Челси
16:00 часа, Лийдс – Тотнъм
18:00 часа, Олдъм - Ливърпул

Заб. С главни букви са отборите, продължаващи на 1/8-финалите, а завършилите наравно срещи се преиграват