Лионел Меси сложи край на 15-месечната си голова суша за националния отбор на Аржентина и реализира единственото попадение за успеха с 1:0 над Еквадор в квалификация за Мондиал 2022, играна на стадион "Ла Бомбонера" в Буенос Айрес. Успешният старт в битката за участие на световното първенство дойде след попадение на капитана на „гаучосите“ от дузпа.

Меси се разписа в 13-ата минута. Наказателният удар беше отсъден за нарушение срещу Лукас Окампос. За последно шесткратният носител на „Златната топка“ беше вкарвал гол за Аржентина на 20 юли 2019 г. Тогава той също беше точен срещу Еквадор, но в мач от Копа Америка.

Това беше осми пореден мач без загуба за „гаучосите“, които за последно отстъпиха преди повече от година – 0:2 от Бразилия. С попадението си Меси вече има 22, реализирани в световни квалификации в Южна Америка. Така той се изравни с Луис Суарес, който часове по-рано се разписа за Уругвай при успеха с 2:1 над Чили.

След като Лео Меси откри резултата, аржентинците продължиха да имат надмощие на терена, но им беше трудно да стигнат до опасни удари към вратата на Александър Домингес. В началото на втората част стражът на гостите направи блестящо спасяване след изстрел отблизо на Окампос. Аржентина действаше внимателно до края на мача и запази минималния си аванс, но пък и Еквадор не направи нищо по-съществено в атакуващ план.

Следващият мач на Аржентина е във вторник като гост на Боливия, а Еквадор ще приеме Уругвай. Първите четири отбора в крайното класиране на квалификациите в Южна Америка ще се класират директни за Мондиал 2022 в Катар, докато петият ще участва в плейоф.

АРЖЕНТИНА – ЕКВАДОР 1:0
1:0 Лионел Меси (13-дузпа)

Аржентина: Армани, Монтиел (84-Фойт), Лукас Мартинес, Отаменди, Талиафико, Де Паул, Паредес, Акуня (66-Салво), Меси, Окампос (84-Н. Домингес), Лаутаро Мартинес (76-Аларио)

Еквадор: А. Домингес, Феригра (46-Пресиадо), Арболеда, Ареага, Еступинян, Груесо, Алекс Ибара (64-Плата), Франко, Кайседо (79-Ромарио Ибара), Мена (87-Естрада), Валенсия

Буенос Айрес, „Ла Бомбонера“
Съдия: Роберто Тобар (Чили)
Жълти картони: Отаменди, Паредес (Аржентина); Валенсия (Еквадор)