Аржентина реши да почете 30-ата годишнина от потапянето на един от военноморските си кораби като кръсти на негово името предстящия сезон във футболното първенство. Шампионатът, който стартира в петък, ще бъде известен като Първа дивизия крайцер “Генерал Белграно”. Корабът е потопен по време на Фолклендската война от британска атомна подводница.
 
Аржентинското правителство притежава правата на мачовете от местния елитен шампионат и всички срещи ще бъдат излъчени в национален ефир по безплатни канали. Рекламите паузи на срещите обикновено се ползват за показване на постижения на правителството, което твърди, че Фолкленските острови принадлежат на Аржентина и трябва да се наричат Малвински острови.
 
30-годишнината от началото на 10-седмичната война ще бъде отбелязано на 2 април. Държавното управление на Аржентина бе подразнено от пристигането на Фолклендските острови на принц Уилям през миналата седмица. Принцът, втори в линията на престолонаследниците на Британския трон, е на островите, за да наблюдава издирването на изчезнал пилот.
 
Войната за Фолклендските острови започва в края на март 1982 г. и завършва през юни същата година с победа за британците. Началото е сложено с аржентински десант, който напада британския гарнизон на архипелага.  
 
В отговор на това Великобритания изпраща към островите морската пехота, която с поддръжката на авиацията и флота успешно блокира главната база на аржентинските сили в Порт Стенли. Противникът няма какво да стори, освен да капитулира на 14 юни. Официално войната завършва на 20 юни.
 
Немаловажен епизод в този конфликт е събитието от 2 май, когато британска атомна подводница торпилира и потапя крайцера “Генерал Белграно”, а това води до смъртта на 323 матроса.