Швеция загуби у дома от Аржентина с 2:3 в контрола, която се игра на новия стадион „Френдс Арена” в Стокхолм. Това бе първи успех за „гаучосите” срещу този съперник, след като в предишните им два сблъсъка бяха записали равенство и загуба. Поражението е с 2:3 от Световното първенство през 1934 година в Италия, а равенството 1:1 на Мондиал 2002 в Южна Корея и Япония.

Голмайсторът на домакините Златан Ибрахимович и голямата звезда на „гаучосите” Лионел Меси, които не се обичат много след съвместния си престой в Барселона, се прегърнаха в тунела преди началото на мача. Двамата капитани обаче не успяха да зарадват феновете си с отбелязването на попадения, а тази чест бе дадена на съотборниците им.

Първите четири гола паднаха до 23-ата минута. Двубоят започна нещастно за домакините, след като още в 3-ата минута Микаел Лустиг си отбеляза автогол за 0:1. Игуаин стреля отляво в наказателното поле към вратата, топката се отби в крака на Лустиг и влетя в мрежата. Все пак скандинавците успяха да се отърсят от шока и в 18-ата минута възстановиха статуквото. Йонас Олсон изравни за 1:1 след удар с глава. Радостта на шведите обаче бе твърде кратка, тъй като минута по-късно нападателят на Манчестър Сити Серхио Агуеро се възползва от подаване на Анхел Ди Мария и даде нов аванс на „гаучосите” за 1:2. След още четири минути пък появяващият се все по-често като резерва за Реал (Мадрид) Гонсало Игуаин напомни за качествата си и покачи на 1:3. Лионел Меси стреля, вратарят Исаксон изби, но притичалият Игуаин нямаше проблеми да прати топката във вратата. До края на първото полувреме не се стигна до нови попадения.

След почивката аржентинците продължиха да контролират случващото се на терена, но въпреки това трудно стигаха до опасности пред вратата на Исаксон. В 56-ата минута Меси получи хубав пас в наказателното поле, прехвърли вратаря на Швеция, който обаче застигна топката и от голлинията я изчисти със задна ножица преди да се озове във вратата. В 84-ата минута Меси получи страхотна възможност да се разпише и да направи успеха на гостите още по-изразителен. Звездата на Барселона стреля от пряк свободен удар, но не успя да затрудни особено Исаксон.

В 89-ата минута фен с екип на Барселона нахлу на терена и успя да стигне до Лионел Меси и да го целуне по главата. Аржентинецът сякаш леко се стресна и няколко минути след това камерата следеше изражението на лицето му. Впоследствие привърженикът бе изведен от стюард, без да се противи.

В третата минута от добавеното време Расмус Елм се разписа от пряк свободен удар с мощна тупалка за крайното 2:3 и направи загубата на Швеция по-почетна.

Швеция – Аржентина 2:3
0:1 Микаел Лустиг (3), 1:1 Йонас Олсон (18), 1:2 Серхио Агуеро (19), 1:3 Гонсало Игуаин (23), 2:3 Расмус Елм (90+3)

Швеция: Исаксон, Йонас Олсон, Мартин Олсон, Гранквист, Лустиг (60 – Йохансон), Шелстрьом (77 – Вернблоом), Свенсон (61 – Расмус Елм), Ларсон, Качаниклич, Ибрахимович (46 – Ренегие), Хисен

Аржентина: Ромеро, Сабалета (61 – Ансалди), Гарай (87 – Колочини), Кампаняро, Фернандес, Масчерано, Гаго (68 – Банега), Ди Мария (46 – Монтийо), Меси, Агуеро (75 – Лавеци), Игуаин (90+1 – Ди Санто)

Стокхолм, „Френдс Арена”
Жълти картони: Вернблоом (Швеция); Агуеро (Аржентина)