Аржентина, Уругвай и Парагвай ще направят съвместна кандидатура за домакинство на световното първенство през 2030 година. Президентите на трите страни обявиха плана си в сряда, въпреки че процедурата за подаване на кандидатури ще започне едва след няколко години.

Целта е трите южноамерикански държави планират с домакинство през 2030 година да отбележат вековния юбилей от първото в историята световно първенство, което се провежда през 1930 година в Уругвай. Тогава домакините побеждават Аржентина на финала.

„Първата среща относно подготовката на кандидатурата ще бъде организирана през ноември. Други държави сигурно също ще искат да приемат световното първенство, но Уругвай има силен коз, за да отбележи 100-годишнината от първото световно първенство“, заяви президентът на Уругвай Орасио Картес.

Преди три месеца УЕФА обяви, че ще подкрепи Англия, ако островитяните подадат кандидатурата си за домакинство на Мондиал 2030.

Към момента съвместна кандидатура на САЩ, Мексико и Канада са фаворити да приемат световното първенство през 2026 г., като Мароко е най-сериозният им конкурент. От 2026 година на мондиала ще участват 48 отбора, а не както до момента 32. Световното първенство през 2018 година ще се проведе в Русия, а през 2022 г. ще бъде в Катар.