За трети път в историята си Атлетико (Мадрид) продължи напред в елиминационна фаза на евротурнирите след домакинско нулево равенство в първия мач. Този път „дюшекчиите” стигнаха до исторически първи финал в Шампионската лига от създаването и през сезон 1992/93, след като победиха Челси с 3:1 насред „Стамфорд Бридж” в Лондон.

Първият от предните два случая, в които Атлетико продължава напред в елиминации на евротурнирите след нулево равенство в първата среща, е от сезон 1973/74 на КЕШ. В първия кръг Галатасарай измъква 0:0 в Мадрид, а на реванша в Истанбул отстъпва с 0:1 след продължения. Игнасио Гонсалес бележи за “дюшекчиите” в 100-тната минута. След това Атлетико преодолява Динамо (Букурещ), Цървена звезда и Селтик, за да стигне до драматичния финал с Байерн. Баварците триумфират с 4:0 в преиграването, след като предишния ден двата тима правят 1:1 след продължения.

Вторият случай, когато Атлетико (Мадрид) прави 0:0 като домакин в първия мач, е от сезон 2009/10 на Лига Европа. На 1/8-финалите Спортинг (Лисабон) измъква нулево равенство на “Висенте Калдерон”, след като завършва мача с 9 души заради червените картони на Леандро Грими и Тонел. Реваншът е драматичен – 2:2. Серхио Агуеро открива за гостите още в 3-ата минута, но Лиедсон изравнява близо четвърт час по-късно. В 33-ата минута отново Агуеро даде аванс на Атлетико (Мадрид), но Спортинг (Лисабон) изравни чрез Андерсон Полга точно преди почивката.

След това “дюшекчиите” отстраняват Валенсия и Ливърпул, за да спечелят трофея след победа над Фулъм с 2:1 на финала в Хамбург. Диего Форлан даде аванс на Атлетико (Мадрид) в 32-ата минута, но пет минути по-късно Саймън Дейвис изравни. Форлан донесе трофея на испанския клуб шест минути преди края на продълженията. Дали сега Атлетико (Мадрид) ще стигне до финал и в третия случай, когато прави домакинско нулево равенство в първия мач, предстои да разберем.

СЛУЧАИТЕ НА АТЛЕТИКО (МАДРИД) ПРИ ДОМАКИНСКО 0:0 В ПЪРВИЯ МАЧ

Сезон 1973/74, КЕШ, 1 кръг
Атлетико (Мадрид) – Галатасарай 0:0, 1:0 след прод.

Сезон 2009/10, Лига Европа, 1/8-финал
Атлетико (Мадрид) – Спортинг (Лисабон) 0:0, 2:2

Сезон 2013/14, Шампионска лига, 1/2-финал
Атлетико (Мадрид) – Челси 0:0, 3:1

Баланс: 3 случая, а Атлетико (Мадрид) винаги продължава