Атлетико (Мадрид) и Байер (Леверкузен) завършиха 0:0 в осминафинален мач-реванш от Шампионската лига. "Дюшекчиите" продължиха в следващия кръг след комфортния си успех с 4:2 в Германия. Преди две години Атлетико отстрани „аспирините“ на същата фаза след дузпи, след като двата тима си бяха разменили по една победа с по 1:0, но сега задачата на водения от аржентинеца Диего Симеоне тим изглеждаше далеч по-лесна с оглед на убедителната победа на "БайАрена" в Леверкузен.

Само два пъти в историята на Шампионската лига отбор е правил обрат след загуба у дома в първата среща. Първо това прави Аякс през сезон 1995/96, когато на полуфиналите губи у дома от Панатинайкос с 0:1, а след това печели с 3:0 в Атина. Интер пък елиминира Байерн на 1/8-финалите през сезон 2010/11 след 0:1 в Милано и 3:2 в Мюнхен.

Интересните положения на „Висенте Калдерон“ почти липсваха. Малко преди почивката вратарят на „аспирините” Бернд Лено направи две поредни отлични спасявания. Първо Грийзман с едно докосване изведе Кореа на отлична позиция, но Лено отрази изстрела му в близкия ъгъл. В следващата минута Кореа намери Коке вдясно и топовният нисък изстрел на халфа бе избит с пръсти от стража на гостите в корнер.

Втората част започна с пропуск на Грийзман, който опита хитро да копне над Лено и успя да го прехвърли, но малко точност не му достигна и топката прелетя встрани от целта.

В 68-ата минута Ян Облак надмина колегата си Лено и направи страхотно тройно спасяване. Грешка на Хименес позволи на Бранд да излезе сам срещу вратаря, но Облак отрази удара и веднага се хвърли, за да отбие и добавката на Фоланд, както и и трети опит на Бранд, преди Хавиер Енандес да извади в аут с четвърти удар.

Атлетико (Мадрид) за девети път в историята си стигна до 1/4-финалите на турнира. "Дюшекчиите" спечелиха последните си осем сблъсъка с немски клубове на разменено гостуване. Атлетико е непобеден у дома от немски тим вече 8 поредни мача - 6 победи и 2 равенства. За последно испанският отбор падна от Борусия (Дортмунд) с 0:1 в груповата фаза през сезон 1996/97.

Тимът от Мадрид има 13 победи, 3 равенства и 3 загуби срещу германски отбори на своя "Висенте Калдерон". Атлетико е продължавал напред във всички 21 случая от елиминации, в които е побеждавал още в първата среща.

Байер (Леверкузен) никога не е прескачал 1/8-финалите на Шампионската лига, откакто съществува тази фаза на турнира. „Аспирините“ за последно записаха успех в два мача над испански отбор през сезон 1987/88, когато надиграха Еспаньол на финала на Купата на УЕФА.

Тимът отпада неизменно при последните си 6 сблъсъка с испански отбори на разменено гостуване. Леверкузен е отпадал във всички 11 случая, в които е губил първия мач у дома на елиминации.
Миналият сезон Атлетико достигна до финала и го загуби от градския съперник Реал с 3:5 след дузпи в Милано. Това бе трета загуба на "дюшекчиите" на финал в най-престижния европейски клубен турнир.

Преди мача фенове на Атлетико участваха в бой с полицията. Агитка пеела песни за своя любим тим, а полицаите ги пазели зорко, обграждайки ги от всички страни. Това довело до напрежение и всичко прерасна в меле с хвърлени бутилки и други предмети, а полицията отвърна с палки и арести.

АТЛЕТИКО (МАДРИД) - БАЙЕР (ЛЕВЕРКУЗЕН) 0:0
                                                                                                    (в първия мач 4:2)

                                                                                             

                                                                                              Мадрид, „Висенте Калдерон“
                                                                                         Съдия: Сергей Карасев (Русия)

Атлетико (Мадрид): Облак, Годин, Вършалко, Хименес, Ернандес, Партей, Саул, Коке, Караско (71-Савич), Грийзман, Корея (65-Гайтан)
Старши треньор: Диего Симеоне (Аржентина)
Контузени: Тиаго Мендеш, Диего Годин, Хуанфран, Аугусто Фернандес
Наказани: Филипе Луис и Габи

Байер (Леверкузен): Лено, Хиберт,  Едвай, Драгович, Вендел, Баумгартлингер, Кампел, Балараби, Фоланд (88-Арандис), Брандт (78-Бейли), Ернандес (81-Мехмеди)
Контузен: Йомер Томпрак
Наказани: Бенямин Хенрихс и Хакан Чалханоглу

Баланс между двата отбора: 6 мача, 2 победи за Атлетико (Мадрид), 3 равенства и 1 успех за Байер (Леверкузен)
Атлетико (Мадрид) срещу германски отбори: 40 срещи, 19 успеха, 7 ремита и 14 поражения
Байер (Леверкузен) срещу испански отбори: 37 мача, 10 победи, 8 равенства и 19 загуби
 

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА