През годините Бундеслигата често е била свидетел на отбори, които се представят изненадващо силно през даден шампионат. Сезон 2012/13 не прави изключение и в момента има три тима, считани за аутсайдери преди началото на сезона, пред които е реалният шанс за участие в евротурнирите през есента.
 
През 2011 г. Хановер беше близо до място в Шампионската лига, но остана на една точка зад Байерн, който зае последното място, даващо право на участие в турнира. Преди началото на миналия сезон малцина биха предвидили, че Борусия (Мьонхенгладбах) ще финишира в Топ 4, след като в предишния шампионат игра плейоф за оцеляване в елита.
 
Сега, след изминаването на повече от 2/3 от първенството, никой не би се учудил от класиране на “жребците” в зона Лига Европа. Едва ли обаче са били много хората, които преди началото на сезона биха заложили пари, че новакът Айнтрахт (Франкфурт), Фрайбург и Майнц ще водят борба за позиция в евротурнирите. Тези три тима спорят с Шалке 04, Хамбургер, Борусия (Мьонхенгладбах) и Хановер, но имат своите шансове.
 
АЙНТРАХТ (ФРАНКФУРТ)
meier.jpgКайзерслаутерн изуми света на футбола през 1998 г., когато в първия си сезон след промоцията в елита успя да спечели шампионската титла. Тогава част от отбора е Мариян Христов. Айнтрахт е далеч от подобно постижение. Байерн изглежда сигурен за първото място, а Борусия (Дортмунд) и Байер (Леверкузен) водят битка за второто място. Тимът от Франкфурт обаче заема четвърто място с 38 точки. Този позиция позволява участие в плейофите на Шампионската лига. Въобще не е сигурно, че “орлите” ще останат там, но място в Топ 6 и участие в квалификациите за Лига Европа изглежда постижима цел.
 
В лицето на Армин Фее тимът от Франкфурт разполага с треньор, който вече е печелил титлата в Бундеслигата и знае как да успокои напрежението, което обикновено обзема отборите в края на сезона. 30-годишният халф Александър Майер (на снимката вляво) е голмайсторът на тима със своите 12 попадения, но отборът разполага с младите таланти Себастиан Роде и Себастиан Юнг. Първият предизвика интереса на Байерн и Борусия (Дортмунд), а вторият дори получи повиквателна за контролата с Холандия през ноември, но не игра. След силния старт на сезона (5 победи и равен с шампиона Борусия Дортмунд в първите шест мача) Айнтрахт вече не се приема като изненада, но все още тимът не е доказал, че има силите за място в Топ 4.
 
ФРАЙБУРГ
Когато в средата на миналия сезон Кристиан Щрайх пое последния в класирането Фрайбург, малцина бяха тези, които считаха, че тимът от областта Брайзгау има бъдеще в Бундеслигата. 47-годишният специалист успя да промени тази гледна точка. Треньорът си спечели уважението на фенове от цяла Германия с дейността си на “Маге Солар Щадион”. Индикации за работата му имаше още през миналата пролет, когато представянето на Фрайбург беше седмото най-добро в Бундеслигата през полусезона и тимът се спаси от изпадане. 10 кръга преди края на настоящия шампионат отборът на Щрайх заема пето мkruse.jpgясто в класирането, на 2 точки зад Айнтрахт (Франкфурт).
 
Ако има подходящ пример за това как отборния дух и мотивацията могат да се окажат по-важни от индивидуалния талант и наличието на звезди, той може да бъде намерен във Фрайбург. В отбора няма големи имена, но е изпълнен с млади играчи, които работеха под ръководството на Кристиан Щрайх в младежкия тим преди треньорът да поеме първия отбор. 24-годишният Макс Крузе (на снимката вдясно) е голмайсторът на тима с 6 попадения, а един гол по-малко има 25-годишният Даниел Калигури. Щрайх, който в немските медии вече е определян като “култова фигура”, “луда глава” и “футболен философ”, обаче създаде отбор, който не само има харизма, но и сили за участие в Европа. Доказателство за това класирането на тима за полуфиналите на Купата на Германия. Силните изяви на Фрайбург се дължат на стабилната защита, допуснала само 23 гола до момента. Само Байерн е получил по-малко попадения във врата си (8).
 
МАЙНЦ
kichhoff.jpgКлубът не е непознато име в Лига Европа, тъй като участва в турнира само преди два сезона. Тогава се считаше, че това е епизодично участие, което едва ли скоро ще се повтори. Томас Тухел обаче показа, че това не е така. Не случайно името му беше сред вариантите за заместник на Юп Хайнкес в Байерн, преди баварците да обявят Пеп Гуардиола. За три сезона начело на Майнц 39-годишният специалист си спечели репутация на уважаван наставник.
 
Въпреки че загуби важни играчи като Андре Шюрле и Люис Холтби, Тухел успя да пренареди състава си, използвайки някои неконвенционални, но ефективни треньорски трикове. Адам Салай е в най-добрата си форма и има 12 гола до момента, а 22-годишният защитник Ян Кирхоф (на снимката вляво) играе толкова силно, че вече си уреди трансфер в Байерн от лятото. Успешната работа на Тухел е без съмнение, но остава въпроса дали Майнц има силите за ново участие в Лига Европа. След 24 изиграни мача тимът е осми в класирането с 26 точки, но само на две точки от местата, даващи право на участие в евротурнирите.

ГЕРМАНИЯ, БУНДЕСЛИГА