Австралия постигна впечатляваща победа с 6:0 над Узбекистан и ще спори за трофея в турнира за Купата на Азия срещу Япония.

За "кенгурата" се разписаха шест различни футболисти - Хари Кюъл, Саша Огненовски, Дейвид Карни, Брет Емертън, Карл Валери и Роби Крус. От 67-ата минута до края на мача узбеките играха с човек по-малко, тъй като за втори жълт картон беше изгонен Бакаев.

Още в 5-ата минута австралийците поведоха в резултата. Тим Кейхил подаде към Хари Кюъл, който с изстрел по диагонала матира стража на Узбекистан Тимур Джураев - 0:1. В 34-ата Саша Огненовски удвои преднината на тима си, като отново с асистенция се отчете Тим Кейхил - 0:2. При този резултат двата отбора се оттеглиха на почивка.

През второто полувреме селекцията на германския специалист Холгер Осиек продължи да доминира и с нови 4 попадения стигна до впечатляващия успех. В 65-ата минута Дейвид Карни вкара за 3:0 след асистенция на Мат Маккей. В 74-ата Брет Емертън се разписа за 4:0, а в 82-ата точен бе и Карл Валери. За тези две попадения асистира Роби Крус, който в 53-ата минута замени Хари Кюъл. Именно резервата вкара шестото попадение във вратата на узбеките. В 83-ата Крус се разписа за крайното 6:0 за "кенгурата".

Сблъсъкът между Австралия и Япония е на 29 януари. За "кенгурата" това ще е първо участие на финал за Купата на Азия. Узбекистан, който направи историческо класиране, ще оспорва третото място с Южна Корея ден по-рано.

В днешната среща вратарят на Австралия Марк Шварцер изигра своя 87-и мач за националния отбор на страната си и изравни рекорда на Алекс Тобин. Срещу Япония пред Шварцер се открива възможност да се превърне във футболистът с най-много срещу за "кенгурата". Шварцер дебютира за Австралия през 1993 година срещу Канада.

Срещу Узбекистан пък Саша Огненовски и Роби Крус вкараха първите си голове с екипа на националния отбор в официален двубой. /БЛИЦ