Актуалният световен шампион Франция сгреши на старта в квалификациите за Мондиал 2022 в Катар. „Петлите“ завършиха 1:1 с гостуващия Украйна в първия си мач от група D, а в другата среща от нея бившият селекционер на България Ивайло Петев дебютира начело на Босна и Херцеговина при зрелищното равенство 2:2 срещу Финландия в Хелзинки.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Антоан Гризман (19) вкара красив гол и даде преднина на французите в мача на „Стад дьо Франс“. Голът обаче не трябваше да бъде зачетен, тъй като при атаката Павар бе в положение на засада. Световните квалификации се провеждат без ВАР система, което позволи попадението да бъде зачетено. Така нападателят на Барселона отбеляза 34-ия си гол за националния отбор на Франция и изравни Давид Трезеге на четвъртото място във вечната голмайсторска листа на „петлите“. Преди двамата са Мишел Платини с 41 гола, Оливие Жиру с 44 и лидерът Тиери Анри с 51 гола.

Футболистите на Дидие Дешан имаха инициативата, но в 57-ата минута се стигна до автогол на Преснел Кимпембе при удар на Сидорчук. До края „петлите“ опитаха всичко по силите си да стигнат до победата, докато гостите дебнеха своя шанс на контраатака. Така или иначе обаче до нови попадения не се стигна.

В същото време Финландия и Босна и Херцеговина спретнаха голово шоу за 2:2. През първата част съперниците не можаха да си вкарат гол, но след почивката предложиха истински спектакъл за зрителите пред телевизорите. Миралем Пянич (55) изведе гостите напред в дебюта на новия им наставник Ивайло Петев. Юка Райтала игра с ръка в наказателното си поле и реферът отсъди дузпа. Зад топката застана Миралем Пянич, а вратарят Йесе Йоронен спаси. Топката обаче се върна у Пянич, който направи успешна добавка и вкара първия гол в мача.

Голямата звезда на домакините Теему Пуки (58) обаче обърна резултата с два гола след асистенции на Кауко и Похянпало. В края на мача Мирослав Стеванович (84) оформи крайното 2:2 след подаване на Един Джеко и донесе точката на босненците.

Така след първите срещи в тази група четири отбора имат по една точка в актива си, а воденият от Петев тим и финландците изпреварват световния шампион и украинците. На дъното е Казахстан без точки, но и без изигран мач.