Аякс е на финал в Лига Европа! Холандският гранд загуби в изключителна драма от Олимпик (Лион) с 1:3 в мач-реванш от полуфиналите на турнира.

Аякс спечели с 4:1 в първия мач и с общ резултат 5:4 продължава напред. В спор за трофея на финала в Стокхолм тимът ще се изправи срещу Манчестър Юнайтед.

В 27-ата минута гостите се възползваха от груба грешка в отбраната на „хлапетата“. Каспер Долберг проби по лявото крило, излезе сам срещу вратаря Антонио Лопеш и го прехвърли за 0:1.
Аякс вече се виждаше на финала, но трябваше да изживее шокиращ край на първото полувреме.

В 44-ата минута Алекс Лаказет си изработи дузпа. Френският национал се вряза в наказателното поле, където беше покосен от 17-годишния Де Лигт. Главният съдия Шимон Марциняк от Полша веднага посочи „бялата точка“. Лаказет се нагърби с изпълнението и хладнокръвно изравни – 1:1. Буквално секунди преди почивката Лион стигна и до пълен обрат. Фекир проби отдясно, стигна почти до аутлинията и сервира топката на оставения непокрит Лаказет, който на метър от голлинията, отклони в мрежата за 2:1!  

През второто полувреме „хлапетата“ се хвърлиха напред в търсене на нов попадения, но нападателите им се скъсаха да пропускат. В 65-ата минута Фекир изскочи в чиста позиция, но стреля високо над вратата.

После Ван де Беек (79) от Аякс уцели напречната греда. В 81-ата минута резервата Рашид Гезал се разписа за 3:1 с глава и чудото пред Лион стана възможно.

В 84-ата минута дойде нова беда за гостите, които останаха с човек по-малко. Виргевер повали Фекир пред наказателното поле и получи втори жълт/червен картон. Въпреки това Аякс удържа геройски резултата и стигна до пряк сблъсък за трофея в Лига Европа.

Аякс се класира за първи финал на голям европейски турнир от 1996 г. насам. Грандът вдигна трофея през сезон 1991/92, когато надпреварата все още се казваше турнир за Купата на УЕФА. Аякс е единственият предишен победител в турнира, който играеше на полуфиналите този сезон.


ОЛИМПИК (ЛИОН) – АЯКС 3:1
0:1 Каспер Долберг (27), 1:1 Алекс Лаказет (45-дузпа), 2:1 Алекс Лаказет (45+1), 3:1 Рашид Гезал (81)

В първия мач: 1:4

 

Лион, „Стад дьо Люмиер“- 55 000 зрители
Съдия: Шимон Марциняк (Полша)

Олимпик (Лион): Антони Лопеш - Рафаел, Нкулу, Диакаби, Морел (75-Рибус) - Толисо, Гоналон - Корне, Фекир, Валбуена (77-Гезал)- Лаказет.

Резерви: Горжелен, Гезал, Фери, Жале, Дардер, Тузар, Рибус.

Аякс: Онана - Велтман (64-Тете), Санчес, Де Лигт, Виргевер - Зиеш, Шьоне(58-Ван де Беек), Класен - Траоре, Долберг, Юнес (82-Клуиверт).

Резерви: Бур, Тете, Ридевалд, Вестерман, Ван де Бек, Клуиверт, Нерес.

Баланс: 6 мача, 3 победи за Аякс, 2 равенства, 1 загуба
Лион срещу холандски отбори: 14 мача, 7 победи, 4 равенства, 3 загуби
Аякс срещу френски отбори: 24 мача, 11 победи, 5 равенства, 8 загуби

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА