Бившият наставник на Черноморец (Бургас) Красимир Балъков заяви, че Швейцария не е фаворит в предстоящата с България квалификация в София за Евро 2012 година в Полша и Украйна.

Балъков познава доста добре швейцарския футбол, след като в своята треньорска кариера бе начело на Грасхопър и Санкт Гален. По този повод 44-годишният специалист даде обширно интервю пред швейцарското електронно издание “20min.ch”. В интервюто Бала обсъжда най-наболелите теми в българския и европейски футбол.

- Г-н Балъков, Вие ще наблюдавате на живо европейската квалификация (б.а. между България и Швейцария) в събота. Какъв резултат си пожелавате?
- България ще спечели! Срещата има характер на един малък финал. Загубилият може да погребе надеждата си за класиране на Европейското първенство в Полша и Украйна.

- Как оценявате потенциала на двата тима?

- Прогнози във футбола са доста трудни. Ако това въобще е малко предимство, то определено Швейцария разполага на хартия с повече играчи, които играят в по-добри първенства и отбори. Но ние имаме един млад отбор, който може да бъдат описани с ангажираност, дисциплина и борбен дух. Ще кажа, че Швейцария няма да пътува за София в ролята на фаворит.

- Колко еуфорично ще подкрепят българските фенове отбора си?
- Еуфорията вече не е толкова голяма, колкото беше между 1994 и 1998 година. Това е нормално, тъй като в последно време липсват успехите и добрите резултати.

- Вие говорите за успешния тим, който достигна до четвърто място на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 гоидна. С героите като Балъков, Лечков и преди всички Христо Стоичков. Какво се случи след тази златна ера, за да вървят нещата в грешна посока?
- Преходът в страната продължава много бавно и след влизането в Европейския съюз. В отборите има малко пари, а те не са достатъчно за развитието на подрастващите. Има липсва на средства за привличането на качествени чужденци. Липсата на конкуренция също е видима и това понижава качеството на първенството. Едно слабо първенство в никакъв случай не произвежда добри футболисти. Но аз вярвам, че от година на година ситуацията става по-добра и все някога ще влезем в правия път. Генерацията, която игра на Световното първенство през 1994 година, бе специална. Тогава просто всичко пасваше.

- Във връзка с футбола във вашата родина често се споменава думата корупция.
Близо 25 години не бях живял в България, преди да получа работа през 2009 година в Бургас. Със сигурност мога да ви кажа, че нещата не са толкова зле, колкото се изкарват от медиите. Както често се случва, от мухата се прави слон.

- Искахте да направите от елитния Черноморец топклуб в рамките на 5 години. Как така прекратихте договора си през декември след само 2 години работа?
- Имах концепция и визия. Конфликт между основните акционери от Петрол Холдинг и собственика на клуба Митко Събев доведе нещата до там, че нужните средства за развитието на отбора изчезнаха. Не можех повече да нося отговорност по спортната част. Сигурен съм, че моето решение бе правилно.

- Работихте между 2006 и 2008 година в Суперлига. Може ли швейцарското първенство да се сравни с българското?
- Вярно е, аз бях треньор на Грасхопър и Санкт Гален. Мисля, че двете първенства може да се сравняват. Основната разлика за мен е в това, че швейцарските отбори се концентрират повече върху резултатите и точките. Българинът обаче също винаги е искал да бъде добър футболист, дори и когато това не винаги се получава. Друга разлика е бюджетът. Докато ФК Цюрих и Базел разполагат с бюджет от около 30 милиона швейцарски франка, то топклубовете в България се издържат със само 6 или 7 милиона франка.

- Да се върнем към националните отбори. Каква тактика очаквате от двата тима в събота?
- Мисля, че дефанзивните действия ще са на преден план, защото мачът е наистина толкова важен. Сигурността ще надделее над спектакъла в събота. Срещата ще бъде лансирана с падането на първия гол. Тогава ще отпаднат всички тактически постройки и задачи.

- За кой швейцарец ще трябва да внимава селекционерът Лотар Матеус и от коя българска звезда ще трябва да се страхува Отмар Хицфелд?
- Двата тима се познават добре, за да имат тайни един от друг. Освен това вярвам, че в този важен мач всичко ще се реши не от един играч, а от целия колектив.

- Преди Матеус не бяхте ли кандидат за национален селекционер?
Водих преговори на два пъти в Българския футболен съюз, но някак си не можахме да се разберем. А преди това не съм бил, тъй като съм на мнение, че един треньор първо трябва да се развие в клуб, преди да поема национален тим. Лотар е много добър треньор и в момента най-правилния за България, но и тук важи правилото, че треньорът се оценява спрямо резултатите му. /БЛИЦ