Барселона и лидерът в световния мъжки тенис Новак Джокович спечелиха престижната награда "Laureus" за 2012 година. 24-годишният сърбин стана първи в категорията "Спортист на годината" (мъже), а испанският футболен гранд е отбор на годината.

Церемонията се проведе в Лондон. Легендарният Борис Бекер връчи наградата на Джокович, а президентът на Барса Сандро Росел получи трофея на отбора. Каталунците спечелиха наградата в конкуренцията на шампиона на НБА Далас Маверикс, “Ред Бул” от Формула 1, тима по ръгби на Нова Зеландия, отбора на Англия по крикет и женския футболен тим на Япония. Джокович пък изпревари аржентинската суперзвезда на Барселона Лионел Меси, който за трета поредна година стана носител на "Златната топка".

В категорията "Спортист на годината" (жени) наградата "Laureus" стана притежание на лекоатлетката Вивиан Черют (Кения). През миналата година тя стана световна шампионка в бягането на 5000 и 10 000 метра.

Легендата на Манчестър Юнайтед сър Боби Чарлтън спечели наградата за цялостен принос, но не присъства на церемонията, тъй като трябваше да бъде опериран от камък в жлъчния мехур.

В категорията "Пробив" спечели младият голфър Рори Макилрой, а друг състезател в голфа - Дарън Кларк, взе приза за завръщане на годината. Отличени на церемонията бяха още сърфистът Кели Слейтър, лекоатлетът Оскар Писториус и бившият бразилски бразилски футболен национал Раи.