Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Барселона разби Атлетик (Билбао) с класическото 3:0 и за 26-и път в историята спечели Купата на Краля в Испания. Головете за успеха на „блаугранас” паднаха още в първите 25 минути и бяха дело Педро Родригес (3, 25) и Лионел Меси (20), реализирал 73-ото си попадение този сезон във всички турнири. Двата тима се срещнаха за седми път на финал в този турнир, като каталунците имат спечелени 5 срещу само 2 за баските.

Двубоят на „Висенте Калдерон” в Мадрид бе последен за Хосеп Гуардиола начело на каталунците, които приключиха сезона само с един трофей, след като не можаха да защитят титлите си в Шампионската лига и Примера дивисион от миналата година.

Мачът започна кошмарно за баските, след като още в 3-ата минута при центриране от корнер Хави Мартинес не успя да изчисти топката и позволи на Педро Родригес да открие резултата с плътен удар по земя – 1:0 за Барселона. Атаките следваха една след друга и към двете врати, като тези на каталунците бяха по-опасни. В същото време отбраната на Атлетик (Билбао) продължи да се представя неубедително.

В 20-ата минута Андрес Иниеста даде извеждащ пас към аржентинската звезда Лионел Меси, който от малък ъгъл прати топката в мрежата на Горка Ирайсоа и удвои преднината на Барса – 2:0. Това бе 73-и гол на Меси за този сезон във всички турнири. Пет минути по-късно „блаугранас” на практика си реши мача, след като комбинация между Жерард Пике, Шави и Педро завърши с прецизен удар на последния от границата на наказателното поле за класическото 3:0. Секунди по-късно вратарят на Барса Пинто отрази бомбен шут на Сусаета, а в следващата атака Меси се опита технично да преодолее Ираисос, но не успя да вкара нов гол.

В 28-ата минута баските не получиха чиста дузпа, след като Пике дръпна за фланелката Фернандо Йоренте и го събори в наказателното поле, но съдията Фернандес Борбалан не посочи бялата точка. До края на първата част Барса леко намали темпото и нови голове не паднаха.

След почивката баските започнаха по-активно, но така и не създадоха нищо опасно пред вратата на Пинто. Играчите на Марсело Биелса просто бяха паднали психически и не се виждаше как ще успеят да вкарат поне почетно попадение. Постепенно каталунците поизравниха играта, а в 71-ата минута Лионел Меси преодоля четирима играчи на баските и пропусна да се разпише сам срещу Ираисос, който отрази удара на аржентинеца.

В 77-ата минута Йон Ауртенече бе близо до гол за баските след центриране на Ибай Гомес, но ударът му с глава премина покрай вратата на Пинто. От тук до края срещата просто се доиграваше и Барселона напълно заслужено триумфира с Купата на Краля.
 
bilbao.jpgбарселона_1.jpgАтлетик (Билбао) - БАРСЕЛОНА 0:3
0:1 Педро Родригес (3), 0:2 Лионел Меси (20), 0:3 Педро Родригес (25)

Мадрид, ст. "Висенте Калдерон"
            Съдия: Фернандес Борбалан
 
Атлетик (Билбао): Ираисос, Ираола , Аморебиета, Ауртенече, Екиса, Хави Мартинес, Сусаета (46 - Иниго Перес), Йоренте (73 - Токеро), Муниаин, Де Маркос (46 - Андер Ерера), Ибай Гомес

Барселона
: Пинто, Адриано Кореа, Пике, Монтоя, Масчерано, Иниеста , Шави (81 - Фабрегас), Бускетс, Меси, Алексис Санчес (71 - Сейду Кейта), Педро (87 - Тиаго Алкантара)