Реал Сосиедад обърна у лидера Барселона от 0:1 до 2:1 в среща от 34-ия кръг на испанската Примера дивисион. Каталунците поведоха с гол на юношата си Тиаго Алкантара през първата част, но след средата на второто полувреме категорично отказаха да играят и като че ли нарочно допуснаха баските да им отбележат попадения чрез Диего Ифран и Чаби Прието.

Старши треньорът на гостите Хосеп Гуардиола реши да даде почивка на голяма част от титулярите си и освен вече гореспоменатия Тиаго Алкантара като титуляри започнаха още младоците Мартин Монтоя и Андреу Фонтас, които действаха като крайни защитници. Твърдите резерви през сезона за „блаугранас” като вратарят Хосе Мануел Пинто, Хефрен Суарес и Ибрахим Афелай също бяха титуляри.

Мачът на „Аноета” започна с обичайния натиск, който каталунците упражняват във всяка една своя среща. Постепенно обаче Барса намали оборотите, но въпреки това продължи да задържа повече топката. В 14-ата минута младокът Мартин Монтоя се контузи след извършено срещу него нарушение и това наложи влизането на титулярния десен бранител на каталунците Даниел Алвеш.

В 29-ата минута сякаш от нищото падна гол и той бе в полза на Барса. Шави се опита да намери Меси, но топката стигна до Тиаго Алкантара, който сам срещу стража на домакините Браво вкара в горната част на вратата за 0:1. До края на полувремето домакините бяха по-дейни, но не успяха да изравнят.

След почивката каталунците тотално си дадоха почивка и играчите на Реал Сосиедад бяха по-активни, въпреки че владението на топката пак бе в полза на Барса. В 60-ата Раул Тамудо беше изведен сам срещу Пинто, но би в краката на стража на каталунците.

Нещата на терена започнаха да изглеждат така, сякаш Барса отчаяно търси начин да подари гол на Реал Сосиедад и наистина го направи в 71-ата минута. Тогава бранителите на каталунците буквално спряха да играят, за да може топката да достигне Диего Ифран, който сам срещу Пинто реализира хладнокръвно за 1:1. Последваха няколко атаки на Барса, а Габриел Милито дори отбеляза гол, който обаче бе отменен заради несъществуваща засада. При това положение бранителят на каталунците се контузи и бе принудително заменен от Серхио Бускетс.

В 83-ата минута защитник на Барса извърши нарушение в собственото си наказателно поле и логично последва дузпа. Шаби Прието реши да бие точно в средата на вратата, а Пинто, който не избра да се хвърля в някой от ъглите, като че ли нарочно я изпусна, за бъде оформен крайният резултат 2:1. До края на мача Барса имаше поне две чисти положения, за да стигне до изравнително попадение, но Меси и Хефрен стреляха високо над вратата и така зарадваха букмейкърите.

По-рано днес и Реал (Мадрид) зарадва букмейкърите, след като загуби с 2:3 у дома от Сарагоса. Така разликата между двата гранда в Испания остана 8 точки четири кръга преди края,. Победата за Реал Сосиедад бе изключително важна, тъй като отборът събра актив от 41 точки и си върна 12-ата позиция. Така баските ще дишат далеч по-спокойно, тъй като се отдалечиха на 6 точки от зоната на изпадащите. /БЛИЦ

ИСПАНИЯ - ПРИМЕРА ДИВИСИОН, 34 КРЪГ

Реал (Мадрид) - Сарагоса 2:3
0:1 Лафита (41), 0:2 Габриел Фернандес (55-дузпа), 1:2 Серхио Рамос (62), 1:3 Лафита (77), 2:3 Карим Бензема (85)

Реал Сосиедад - Барселона 2:1
0:1 Тиаго Алкантара (19), 1:1 Диего Ифран (71), 2:1 Шаби Прието (83-дузпа)

На 30 април (събота) от 23:00 часа
Депортиво (Ла Коруня) - Атлетико (Мадрид) (ТВ+ "Булсатком")
Баланс: 77 мача, 25 победи за Депортиво (Ла Коруня), 15 равенства, 37 победи за Атлетико (Мадрид)

На 1 май (неделя) от 18:00 часа
Леванте - Спортинг (Хихон)
Баланс: 1 мач, 1 равенство

Малага - Еркулес
Баланс: 11 мача, 5 равенства, 6 победи за Еркулес

Расинг (Сантандер) - Майорка
Баланс: 25 мача, 9 победи за Расинг (Сантандер), 7 равенства, 9 победи за Майорка

Алмерия - Севиля (Филм+ "Булсатком")
Баланс: 7 мача, 3 победи за Алмерия, 4 победи за Севиля

На 1 май (неделя) от 20:00 часа
Виляреал - Хетафе (ТВ+ "Булсатком")
Баланс: 13 мача, 8 победи за Виляреал, 2 равенства, 3 победи за Хетафе

На 1 май (неделя) от 22:00 часа
Осасуна - Валенсия (ТВ+ "Булсатком")
Баланс: 63 мача, 14 победи за Осасуна, 18 равенства, 31 победи за Валенсия

На 2 май (понеделник) от 22:00 часа
Еспаньол - Атлетик (Билбао) (Филм+ "Булсатком")
Баланс: 151 мача, 57 победи за Еспаньол, 27 равенства, 67 победи за Атлетик (Билбао)

Заб.:
Посочените баланси са само за мачовете между отборите в Примера дивисион.