Лидерът в Примера дивисион Барселона победи на своя „Камп Ноу” тима на Хетафе с 2:1 в среща от 29-ия кръг. Така каталунците добавиха нови три точки по пътя си към спечелване на титлата.

Още в 7-ата минута Меси се опита да открие резултата с ефектна задна ножица, но вратарят на Хетафе Кодина бе доста близо до удара и се намеси решително, за да предотврати попадение във вратата си.

При една от редките си атаки гостите успяха да стигнат до наказателното поле на Барса, но ударът на Арисменди у 15-ата минута бе доста неточен и топката излезе в аут. В ответната атака Шави проби отдясно в наказателното поле на Хетафе и даде пас по земя за Боян Киркич, който обаче бе изпреварен от бранител и топката излезе в корнер.

След изпълнението на ъгловия удар в 17-ата минута гостите не успяха да изчистят както трябва, и с фронтален удар от около 23 метра бразилецът Дани Алвеш откри резултата – 1:0. Четири минути по-късно Меси излъга цялата отбрана и вратаря на гостите, след което на празна врата не успя да отбележи.

В 30-ата минута Давид Вия падна в наказателното поле на Хетафе и поиска дузпа, но получи само жълт картон за симулация. Три минути по-късно гостите получиха изключителна възможност за изравняване, но капитанът Хави Каскеро от непосредствена близост стреля право във вратаря на Барса Виктор Валдес.

До края на полувремето каталунците продължиха да бъдат по-активни и две минути преди почивката можеха да удвоят преднината си, но Давид Вия пропусна от непосредствена близост.

След почивката в 50-ата минута интригата в мача на практика приключи, след като Боян Къркич получи добър пас в наказателното поле от Лео Меси и с хубав диагонален удар реализира за 2:0. При този гол топката рикошира и в крак на бранител, което допълнително обърка вратаря на гостите Кодина.

И след този гол каталунците продължиха да се забавляват на терена, но положенията за гол пред вратата на гостите намаляха. В 70-ата минута при центриране от корнер стражът на Барса Виктор Валдес увисна, но удар Ману с глава мина на сантиметри покрай вратата.

В 81-ата минута Даниел Алвеш нахлу отдясно в наказателното поле на Хетафе и потърси пас към Давид Вия, но той бе доста слаб и вратарят Кодина успя да улови топката. До края на мача каталунците продължиха да диктуват събитията на терена, но определено не си даваха много зор в търсене на трети гол.

Доста изненадващо две минути преди изтичане на редовното време гостите успяха да вкарат почетен гол. След центриране отдясно оставеният непокрит Ману разстреля от около 7 метра Виктор Валдес за 2:1. В заключителните минути гостите установиха натиск и в наказателното поле на Барса стана горещо. Все пак бранителите на каталунците се справиха с масирания щурм на Хетафе и не допуснаха ново попадение.

Така в крайна сметка играчите на Хосеп Гуардиола записаха нови три точки в актива си и поне за два часа дръпнаха с 8 пункта на преследвача Реал, които гостува в „Ел дерби мадриленьо” на градския съперник Атлетико. Хетафе е на 11-а позиция с 34 точки. /БЛИЦ



ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН - 29 КРЪГ

Майорка - Сарагоса 1:0
1:0 Джонатан де Гузман (65-дузпа)

Барселона - Хетафе 2:1
1:0 Даниел Алвеш (17), 2:0 Боян Къркич (50), 2:1 Ману (88)

На 19 март (събота) от 23:00 часа
Атлетико (Мадрид) - Реал (Мадрид) (TV+)
Баланс: 147 мача, 35 победи за Атлетико (Мадрид), 32 равенства, 80 победи за Реал (Мадрид)

На 20 март (неделя) от 18:00 часа
Спортинг (Хихон) - Алмерия
Баланс: 5 мача, 2 победи за Спортинг (Хихон), 1 равенство, 2 победи за Алмерия

Малага - Еспаньол (Филм+ "Булсатком")
Баланс: 57 мача, 21 победи за Малага, 15 равенства, 21 победи за Еспаньол

Депортиво (Ла Коруня) - Леванте
Баланс: 9 мача, 6 победи за Депортиво (Ла Коруня), 1 равенство, 2 победи за Леванте

Еркулес - Осасуна
Баланс: 11 мача, 2 победи за Еркулес, 3 равенства, 6 победи за Осасуна

Расинг (Сантандер) - Реал Сосиедад
Баланс: 77 мача, 24 победи за Расинг (Сантандер), 18 равенства, 35 победи за Реал Сосиедад

На 20 март (неделя) от 20:00 часа
Атлетик (Билбао) - Виляреал (TV+)
Баланс: 23 мача, 6 победи за Атлетик (Билбао), 5 равенства, 12 победи за Виляреал

На 20 март (неделя) от 22:00 часа
Валенсия - Севиля (TV+)
Баланс: 131 мача, 63 победи за Валенсия, 20 равенства, 48 победи за Севиля

Заб.: Посочените баланси са само за мачовете между отборите за първенство.

КЛАСИРАНЕТО В ПРИМЕРА ДИВИСИОН