Шампионът и актуален лидер във временното класиране на Примера дивисион Барселона спечели на своя "Камп Ноу” срещу Сарагоса с минималното 1:0 в среща от 27-ия кръг. Единственото и победно попадение за домакините отбеляза Сейду Кейта малко преди почивката.

Още от самото начало каталунците наложиха натиск и установиха натиск с обичайните за тях множество разигравания в търсене на удобния момент някой да бъде изведен зад отбраната на противника и сам срещу вратаря да отбележи без проблем. Арагонците, водени от Хавиер Агире, обаче добре защитаваха подстъпите към вратата си през първата част и не позволяваха на Барса да създаде кой знае колко голови положение. В 19-ата минута удар на Педро бе отразен с вещина от вратаря на гостите Тони Доблас.

Въпреки всичко все пак в 30-ата минута домакините стигнаха до гол на Сейду Кейта, но той бе отменен заради засада. И до края на полувремето възпитаниците на Хосеп Гуардиола продължиха да диктуват събитията на терена.

В 43-ата минута гостите допуснаха груба грешка в отбрана, като допуснаха Лионел Меси да се разходи необезпокояван с топката в наказателното поле до аутлинията, от където подаде към непокрития Сейду Кейта и последният без проблеми прати топката в мрежата за 1:0. Това бе 17-а асистенция за Меси през този сезон. При този резултат тимовете се оттеглиха и на почивка.

След почивката картината на терена не се промени особено. Въпреки това гостите получиха шанс да изравнят в 50-ата минута, когато аржентинецът Николас Бертоло излезе очи в очи с вратаря на каталунците Виктор Валдес, но не можа да го преодолее. В 61-вата минута арагонците получиха нов шанс за гол, след като Синама-Понгол бе изведен с дълъг пас, но в решаващия моментв вратарят Виктор Валдес протегна крак и не допусна изравняване. В ответената атака пък колегата му Тони Доблас майсторски отрази удар на Боян Къркич.

Домакините продължиха да търсят втори гол, който да им даде допълнително спокойствие до края на мача, но така и не можаха да отбележат такъв. В 87-ата минута Синама-Понгол от гостите получи чудесен извеждащ пас от далечина, но си поведе дълго топката и Виктор Валдес притича, за да улови топката и да предотврати опасността от гол. До края на мача не се случи нищо интересно и така Барса спечели лесни три точки в борбата си за титлата.

След успеха си каталунците събраха 74 точки актив отново дръпнаха с 10 пункта пред преследвача Реал (Мадрид). Сарагоса пък остана на 15-а позиция с 27 точки. /БЛИЦ



ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН, 27 КРЪГ

Майорка – Валенсия 1:2

1:0 Иван Рамис (31-дузпа), 1:1 Пабло Ернандес (33), 1:2 Пабло Ернандес (56)
1:0 Сейду Кейта (43)
 
23:00 часа Атлетико (Мадрид) – Виляреал (ТВ +)
Баланс: 19 мача, 6 победи за Атлетико (Мадрид), 5 равенства, 8 победи за Виляреал
 
На 6 март (неделя)
18:00 часа Спортинг (Хихон) – Хетафе
Баланс: 5 мача, 1 победи за Спортинг (Хихон), 1 равенство, 3 победи за Хетафе
 
18:00 часа Еркулес – Алмерия
Баланс: 1 мач, 1 равенство
 
18:00 часа Малага – Осасуна
Баланс: 29 мача, 12 победи за Малага, 8 равенства, 9 победи за Осасуна
 
18:00 часа Леванте – Еспаньол (Филм +)
Баланс: 11 мача, 2 победи за Леванте, 4 равенства, 5 победи за Еспаньол
 
20:00 часа Атлетик (Билбао) – Севиля (ТВ +)
Баланс: 133 мача, 50 победи за Атлетик (Билбао), 28 равенства, 55 победи за Севиля
 
22:00 часа Расинг (Сантандер) – Реал (Мадрид) (ТВ +)
Баланс: 86 мача, 22 победи за Расинг (Сантандер), 17 равенства, 47 победи за Реал (Мадрид)
 
На 7 март (понеделник)
22:00 часа Депортиво (Ла Коруня) – Реал Сосиедад
Баланс: 61 мача, 26 победи за Депортиво (Ла Коруня), 14 равенства, 21 победи за Реал Сосиедад
 
Заб.: Посочените баланси са само за мачовете между отборите в Примера дивисион.