Белгийският първенец Антверп изненадващо победи Барселона с 3:2 за сбогуване с европейските клубни турнири този сезон, тъй като това бяха първите му три точки в група "H" на Шампионската лига и с тях финишира на последното място. Въпреки че се изложиха, каталунците завършиха първи в групата с 12 точки. 

Треньорът на гостите Шави Ернандес даде почивка на някои от основните си играчи, като дебют за мъжкия тим направи 17-годишният защитник Ектор Форт. 

Антверп поведе в резултата още във втората минута, когато Инаки Пеня изнесе към Ориол Ромеу, но халфът на Барса допусна елементарна грешка и топката стигна до Артур Вермеерен, който отблизо вкара за 1:0. 

Каталунците изравниха в 35-ата минута, когато Ламин Ямал изчака перфектния момент да подаде топката между няколко играчи на домакините на Феран Торес, който хладнокръвно я прати в мрежата на Жан Бюте. 

В 50-ата минута попадение на Винсент Янсен не бе зачетено заради засада, а три минути след това Ламин Ямал стреля от границата на наказателното поле, но ударът му се отби в страничния стълб. Секунди по-късно Сержи Роберто първоначално получи директен червен картон, но след като прегледа на ВАР монитора съдията Марко Гуида промени решението си и му показа жълт картон. 

В 56-ата минута Винсент Янсен получи прецизно подаване от Алхасан Юсуф и прати топката в долния десен ъгъл за 2:1, но в първата минута на добавеното време Феран Торес центрира от свободен удар, а 17-годишният Марк Гиу вкара първото си попадение в турнира, засичайки топката с глава за 2:2. Веднага след това обаче каталунците допуснаха нова грешка в защита, която позволи на друг 17-годишен играч да блесне - Джордж Иленихена, който донесе успеха на белгийския тим.

В същото време Порто срази Шахтьор Донецк с 5:3 в директния спор за второто място и класиране за 1/8-финалите на надпреварата.

"Драконите" поведоха в деветата минута, когато центриране в наказателното поле на Шахтьор бе посрещнато от Еванилсон, който продължи към Галено и той вкара топката във вратата на Ризник.

Украинците изравниха в 29-ата минута, когато Зубков комбинира със Сикан, който вкара топката във вратата на Диого Коща. Страничният съдия маркира засада, но след разглеждането на ситуацията с ВАР, попадението бе потвърдено.

В 43-ата минута Пепе Акино пусна към Галено, който с много силен удар от границата на наказателното поле прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Ризник за 2:1.

След почивката в 62-ата минута Галено се втурна към наказателното поле на украинския тим, след което подаде към Мехди Тареми, който пое топката с крачка и дори не погледна към вратата, преди да стреля покрай Ризник с левия крак за 3:1.

Еустакио си вкара автогол в 72-ата минута и Шахтьор върна интригата, но четири минути по-късно Пепе отпразнува 100-то си участие в Шампионска лига с рядък гол. Централният защитник на Порто се нахвърли от корнера, който Тареми спечели, и ударът му с левия крак имаше твърде много сила, а Ризник напразно се опита да го отбие. Технологията на голлинията потвърди, че топката е преминала с целия си обем линията за 4:2. 

В 82-ата минута Франсиско Консейсао с премерен удар покрай Ризник вкара топката във вратата на Шахтьор за 5:2, а шест минути по-късно Степаненко асистира на Егиналдо, който оформи и крайния резултат с трети гол за гостите.

Така Порто се класира за 1/8-финалите, завършвайки втори в групата с 12 точки и по-лоши показатели в директните мачове с Барселона. Шахтьор Донецк е трети с 9 точки и ще играе в Лига Европа, а Антверп отпада от евротурнирите.

Група Н:
22:00 часа Порто - Шахтьор Донецк 5:3

1:0 Галено (9), 1:1 Данило Сикан (29), 2:1 Галено (43), 3:1 Мехди Тареми (62), 3:2 Стефан Еустакио (72-автогол), 4:2 Пепе (76), 2:1 Франсиско Консейсао (82), 5:3 Егуиналдо (88)

22:00 часа Антверп - Барселона 3:2
1:0 Артур Вермеерен (2), 1:1 Феран Торес (35), 2:1 Винсент Янсен (56), 2:2 Марк Гуиу (90), 3:2 Георге Иленикена (90+2)