ВСИЧКО ЗА СЕЗОН 2012/13 НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГАТУК
ВСИЧКО ЗА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА НА ТУРНИРА - ТУК

Байерн приема Барселона в първи полуфинален мач на Шампионската лига. Два от най-големите клубове в Европа ще се изправят един срещу друг в континенталните турнири едва за седми път в историята си.
 
Байерн вече си осигури шампионската титла на Германия, а си гарантира и участие на финала за Купата на страната. Баварците може да си осигурят требъл този сезон. Те бяха близо до това постижение през 1999 и 2010 г., но не успяха да се окичат с трите трофея.
 
Баварците се представят стабилно в Шампионската лига този сезон, а в Бундеслигата са абсолютен доминатор и станаха шампион по-рано от всеки друг отбор в историята на германския шампионат. Мачът с Барселона обаче е добър повод за сравнение на настоящата класа на тима на Юп Хайнкес. През голяма част от сезона наблюдателите твърдяха, че Байерн за момента е по-силен от каталунците.
 
Съдбата сякаш води Барселона до финала през тази година, който ще се играе в Лондон. Два от досегашните четири триумфа на "блаугранас" в шампионския турнир на Европа бяха постигнати на "Уембли" - през 1992 и 2011 г. Освен това каталунците безспорно са най-добрият отбор в Европа през последните години, след като за шести пореден сезон са на полуфинал в Шампионската лига.
 
Представянето на Барселона в последно време не е особено убедително. Тимът продължава да владее топката и да диктува играта по време на мачовете си, но сякаш загуби блясъка си. Защитата също показва слабости, докато в нападение нещата са ясни - Меси, Шави и Иниеста. Въпреки че всички познават качествата на тримата, това обаче не прави играта им разгадаема и лесна за съперниците. Този коз често измъкваше Барса през последните години.
 
Допълнителен интерес към мача представлява и фактът, че от лятото начело на баварците застава бившият треньор на каталунците Пеп Гуардиола. Наставникът на Байерн Юп Хайнкес твърди, че Гуардиола не му е помагал в разузнаването на Барселона, но въпросителните остават. Пеп Гуардиола ще бъде четвъртият треньор, който ще поеме баварците, след като преди това е бил начело на каталунците.
 
Първи е австриецът Рихард Кон, който води Барса през сезон 1926/27, а след това поема Байерн в периода 1931-33, за да се върне в Барселона за следващия сезон. Удо Латек е начело на баварците между 1970 и 1975 г., а в периода 1981-83 води Барселона. Веднага след това се връща в Байерн за още 4 години. Холандецът Луис ван Гаал беше начело на Барселона в два периода - 1997-2000 и 2002-03, а след това беше треньор на Байерн между 2009 и 2011 г.
 
 
 
Днес от 21:45 часа
1_33.jpg
Мюнхен, “Алианц Арена”
Съдия: Виктор Касай (Унгария)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Байерн: Мануел Нойер, Филип Лам, Даниел ван Буйтен, Данте, Давид Алаба, Хави Мартинес, Бастиан Швайнщайгер, Ариен Робен, Томас Мюлер, Франк Рибери, Марио Гомес
Контузени: Тони Кроос, Холгер Бадщубер
Наказан: Марио Манджукич
На картон от наказание: Данте, Луис Густаво, Филип Лам
 
Барселона: Виктор Валдес, Даниел Алвес, Жерар Пике, Марк Бартра, Жорди Алба, Шави, Серхио Бускетс, Андрес Иниеста, Педро Родригес, Лионел Меси, Алексис Санчес
Контузени: Карлес Пуйол, Хавиер Масчерано
Наказан: Адриано Корея
На картон от наказание: Жорди Алба, Жерар Пике, Алекс Сонг
 
ДОСЕГАШНИ СРЕЩИ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
02.04.1996 г., Купа на УЕФА, полуфинал
Байерн – Барселона 2:2
16.04.1996 г., Купа на УЕФА, полуфинал
Барселона – Байерн 1:2
21.10.1998 г., Шампионска лига, групи
Байерн – Барселона 1:0
04.11.1998 г., Шампионска лига, групи
Барселона – Байерн 1:2
08.04.2009 г., Шампионска лига, 1/4-финал
Барселона – Байерн 4:0
14.04.2009 г., Шампионска лига, 1/4-финал
Байерн – Барселона 1:1
Баланс: 6 мача, 3 победи за Байерн, 2 равенства, 1 победа за Барселона, г.р. 8:9
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Барселона се класира за полуфинал в Шампионската лига за шести пореден сезон, рекорд в историята на турнира.
* Байерн за трети път в последните четири години стигна до Топ 4 в надпреварата.
* Баварците спечелиха 17 от последните си 20 мача в Шампионската лига, играни на “Алианц Арена” (включен е и финалът на турнира от 2012 г.).
* Грандът от Мюнхен не успя да опази вратата си суха в последните си 12 мача в ШЛ срещу испански отбори.
* Байерн винаги бележи гол в Шампионската лига като домакин на испански отбори (13 мача), като в тях е реализирал 25 попадения.
* Барселона записа само една победа в последните си пет мача в Шампионската лига – три равенства и една загуба.
* “Блаугранас” спечелиха само три от последните си 15 гостувания в елиминационната фаза на ШЛ.
* Каталунците нямат загуба в осемте си мача на германска територия от 2001 г. насам.
* Играчите на Барса са отправили 56 удара към противниковите врати в настоящия сезон в Шампионската лига. Това е най-ниският показател сред полуфиналистите. Байерн има 66 удара.
* Футболистите на Барселона са направили 7220 точни паса от началото на сезона в турнира. Това е с 2555 повече от втория в класацията по този показател – Байерн (4665)
* Баварците са направили 202 центрирания от игра (20,2 средно на мач) – най-висок резултат по този показател в ШЛ за сезона.
* Лионел Меси е участвал в шест от осемте гола на Барселона като гост в Шампионската лига този сезон (4 гола и 2 асистенции).
* Филип Лам от Байерн и Шави от Барселона имат по четири асистенции. Само Златан Ибрахимович от ПСЖ има повече в ШЛ този сезон – седем.