Атлетик (Билбао) победи Барселона с 2:1 в първи мач от осминафиналите за Купата на краля. Баските завършиха срещата с 9 души след изгонването на Раул Гарсиа и Итураспе, но дори и това не помогна на гостите да се спасят от поражение.

Футболистите на Атлетик започнаха агресивно, но при две ситуации само късметът ги спаси от гол след удари на Меси и Пике. В 25-ата минута след грешка в защитата на Барселона Раул Гарсия получи в наказателното поле от Ариц Адурис, последва центриране към 35-годишния нападател и той с глава от близко разстояние не сгреши за 1:0. Само 3 минути по-късно баските покачиха. Алба сбърка при едно отиграване, топката попадна в Адурис, той пададе с пета към Иняки Уилямс, който вкара за 2:0.

В 52-ата минута Меси от пряк свободен удар затрудни максимално вратаря Ираисос, който отклони топката в напречната греда. Оттам тя тупна с целия си обем зад голлинията - 2:1. Последваха протести от страна на стража, но на видеоповторенията ясно се видя, че голът е напълно редовен.

В 74-ата минута Раул Гарсия от домакините фаулира Неймар и получи втори жълт картон. Отново за фаул срещу бразилската звезда този път Итураспе беше изгонен 6 минути по-късно. Въпреки че останаха с 9 души на терена, баските успяха да удържат крехката си преднина. Секунди преди края Меси уцели гредата.

Реваншът е на 11 януари на "Ноу Камп".