Барселона трябва да си отваря очите на четири преди реванша с Лион, въпреки че от 11 мача у дома срещу френски отбори има осем победи, две равенства и само една загуба. Това обаче е меко казано загуба, а е направо нечувано поражение.

Бомбата на века в историята на Барса гърми през есента на 1984 година в турнира за КНК. Каталунците играят с Метц и печелят първата среща като гости с 4:2.

Всички си мислят, че предстои протоколен реванш. На 3 октомври на „Камп Ноу” идват около 20 000 зрители. Треньорът на тима – англичанинът Тери Венебълс, е напълно спокоен. Той не очаква изненада, тъй като в отбора му е пълно със звезди: Караско, Алесанко, германецът Бернд Шустер и шотландецът Стив Арчибалд. Любопитното е, че Барса играе с резервния си жълт екип, а Метц с основния си.

Даже мачът започва идеално за Барселона. В 33-ата минута Караско открива резултата. След това обаче започва чудото. Голямото чудо! Само за две минути французите повеждат с 2:1. През второто полувреме Метц забива още две попадения и със сензационното 4:1 прави един от най-сензационните обрати в историята не само на КНК, но и на европейските клубни турнири въобще.

Герой на вечерта е Звонко Тони Курбос, който записва хеттрик за Метц.

„Срам за Барса!”, „Никой не вярваше, но ужасът настъпи!”, „Бомбата на века гръмна на „Камп Ноу” са част от заглавията в испанската преса. 

Метц се проваля още в следващия кръг, когато отпада от източногерманския Динамо (Дрезден) след 1:3 и 0:0, но въпреки това влиза в историята на футбола с огромната изненада, поднесена насред каталунската столица.

3 октомври 1984, КНК
Барселона – Метц 1:4
(4:2 в първия мач)
1:0 Караско (33), 1:1 Курбос (38), 1:2 Санчес (39-автогол), 1:3 Курбос (65), 1:4 Курбос (85)
Съставът на Барса: Амадор, Алесанко, Мигели, Хулио Алберто, Калдере (72 – Клос), Виктор Муньос, Шустер, Санчес, Караско, Арчибалд, Рохо (63 – Естебан Виго).

ТРЕНЬОРЪТ НА БАРСЕЛОНА ТЕРИ ВЕНЕБЪЛС ГЛЕДА НЕВЯРВАЩО НА СЛУЧВАЩОТО СЕ НА ТЕРЕНА

ЗВОНКО ТОНИ КУРБОС - ГЕРОЯТ НА МЕТЦ, АВТОР НА ХЕТТРИК СРЕЩУ БАРСЕЛОНА