Барселона отдаде почит на легендарния си футболист и треньор Йохан Кройф. Каталунците откриха статуя на знаменития холандец пред главната трибуна на „Камп Ноу“.

На церемонията клубът беше представен от президента Хозеп Мария Бартомеу и членовете на борда на директорите Жорди Кардонер, Жорди Моиш и Енрике Томбас. От семейството на Кройф присъстваха съпругата му Дани и децата им Сусила и Жорди.

Сред останалите гости бяха президентът на правителството на Каталуня Куим Тора, консулът на Холандия Дирк Кремет, както и мнозина бивши футболисти на Барселона, включително Карлес Пуйол, Сержи Бархуан и Алберт Ферер.

Статуята, която е поставена пред входа на централната трибуна е съвсем близо до тази на Ласло Кубала. Кройф е изваян в една от характерните си пози на футболист от 70-те години. Той е с №9 на гърба и с ръце дава указания на съотборниците си.

3,5-метровата бронзова статуя тежи 1,5 тона. Тя е изработена от холандската скулптурка Кори Амерлаан-ван Нийкерк. Тя е автор на паметника на легендарния треньор Ринус Микелс, която стои пред сградата на Футболната федерация на Холандия.