Испанският и европейски клубен шампион Барселона е в деликатна финансова ситуация. Вицепрезидентът на клуба Хавиер Фаус заяви, че финансовото състояние е притеснително и призова за прекратяване на дълговете, които не спират да се трупат през годините.

Проблемите са свързани с големите бонуси към играчите. За спечелването на Шампионската лига футболистите са получили 27 милиона евро, а инвестицията в отбора е още 39 милиона. Приходите от Шампионската лига са 62 милиона и така клубът е на загуба от 4 милиона.

11-те милиона, които Барса получи в брой от Рома за Боян Къркич бяха използвани, за да се плати първия транш от 26 милиона на Удинезе за Алексис Санчес.

Барселона опитва да прави икономии от всички видове спорт - хокей, баскетбол, хандбал и бейзбол, като последният клуб дори бе закрит, за да бъдат спестени 2 милиона евро от бюджета.

„Не искаме да прекратяваме такива проекти, но не можем да избягаме от реалностите в икономиката", оправда решението Фаус и направи шокиращото разкритие, че тимът е обмислял да се раздели с Дани Алвеш срещу само 1 милион евро.

Заради финансовите проблеми клубът сложи за първи път в историята си спонсорско лого отпред на фланелката. Катарци платиха за това 125 милиона евро.