Барселона и Порто играят финал за Суперкупата на Европа тази вечер. Двубоят е от 21:45 часа в Монако и ще бъде предаван пряко по БиТиВи Екшън. Каталунците триумфираха в Шампионската лига, след като на финала победи Манчестър Юнайтед с 3:1. Порто спечели Лига Европа, като на финала победи Брага с 1:0.
Каталунците преследват рекорд в Европа. Ако спечелят Суперкупата тази вечер, ще завоюват 15-и евротрофей.

До сега във витрината на Барса има 14 купи от евротурнири, с колкото е и Милан. Испанският колос има 4 отличия от КЕШ/Шампионска лига, 4 КНК, 3 Купи на УЕФА/Лига Европа и 3 Суперкупи на Европа. Милан са със 7 трофея в КЕШ/Шампионска лига, 2 КНК и 5 Суперкупи на Европа. На трето място с общо 12 купи в Европа е Реал (Мадрид), четвърти е Ливърпул с 11 трофея.

До момента Пеп Гуардиола има 11 трофея, откакто е начело на Барселона (2 пъти победител в Шампионската лига, 3 шампионски титли на Испания, 1 Купа на Краля, 1 Суперкупа на Европа, 1 път Световно клубно първенство и 3 Суперкупи на Испания). Младият наставник е изравнил спечелените отличия на великия Йохан Кройф (1 КЕШ, 1 КНК, 1 Суперкупа на Европа, 4 шампионски титли на Испания, 1 Купа на Краля, 3 Суперкупи на Испания)./БЛИЦ