Барселона и Атлетико Мадрид ще определят шампионската титла в Испания днес. Двата тима излизат в директен спор за трофея днес в 19:00 часа на стадион "Камп Ноу". Гостите от Мадрид водят с 3 точки. Барселона трябва да победи, за да се изравни по точки и да спечели титлата заради по-добрите показатели в преките двубои. Равенство или победа на Атлетико Мадрид прави тима шампион.

В историята на испанския футбол още два пъти е имало подобен случай - мач в последния кръг и то срещу преки конкуренти за титлата, да бъде определен шампионът.

През сезон 1945/46
Барселона и Севиля играят на "Камп Ноу" в последния кръг. Преди двубоя Севиля води с 1 точка, т.е. на Барселона е необходимо единствено победа, за да стъпи на върха. Над 54 хиляди зрители подкрепят домакините, но са попарени с гол на Пато Араухо още в 5-ата минута. В 63-ата минута Браво изравнява, но равенството не е достатъчно на "синьо-червените". Гостите устискват ремито и стават шампиони за първи и единствен път в историята си.

Пет години по-късно отново Севиля е в спора за трофея, а съперникът е Атлетико Мадрид. На 22 април 1951 година Севиля посреща тима от столицата. Преди двубоя от последния кръг Атлетико Мадрид е лидер с 39 точки, Севиля е с 37. Ако Севиля победи, двата тима ще се изравнят по точки - 39. На Атлетико е необходимо дори и равенство за титлата. При равни точки Севиля щеше да се окичи със златните медали заради по-малкото допуснати голове (такива са правилата по това време).

Домакините започват по-добре и повеждат в резултата след гол на Доменек. Бен Барек обаче възстановява равенството. След почивката идва най-скандалният момент. Гол на Араухо след центриране на Аяла не е зачетен. Страничният съдия вдига флага, че топката е излязла преди удара на Араухо. И до днес няма снимки, които да покажат какво точно се случва. Така Атлетико Мадрид печели титлата.