Историческа сделка осъществиха испанският колос Барселона и авионкомпанията Qatar Airways. След подписване на договор между двете страни за пръв път в 113-годишната си история каталунците ще имат лого на екипите.

Договорът между Барселона и авиокомпанията ще носи на каталунците по 45 милиона евро на година. С договор от 1 юли Qatar Airways ще замени благотворителната фондация Qatar Foundation върху фланелките на испанския отбор.

”Барса и Qatar Airways споделят много ценности и еднa от тях е търсенето на високи постижения. Ние имаме много привърженици, а Qatar Airways има много клиенти. Тази сделка е добра за нашия клуб, за нашия град и за нашата страна", заяви Росел.

Логото на катарската фондация стои безплатно на екипите на Меси и компания единствено с благотворителан цел. Преди това пък клубът дори плащаше на УНИЦЕФ, за да носи тяхното име на екипите, което все още стои там.

Барселона е изцяло собственост на своите привърженици, които избират президенти и гласуват ключовите решения, свързани с бъдещата посока на клуба. През 2003 г. каталунците отхвърлиха предложение за спонсорство от букмейкърска компания, тъй като това не съответства на философията им.

Притиснати от финансовата криза, която сериозно засегна Испания, този път 90% от членовете на клуба одобриха сделката.