Байерн няма да пусне френската си звезда Франк Рибери, за да се яви на изслушване пред Дисциплинарната комисия на Френската футболна федерация. Рибери трябва да дава обяснения за участието си в стачката на националния отбор по време на световното първенство в ЮАР заради отстраняването на Никола Анелка. Халфът е сред петимата играчи на Франция, които трябва да се явят пред федерацията на 17 август.
 
“Подобен род покана или призовка не е в споразумениено, което Байерн е подписал. Според изискванията на ФИФА клубовете трябва да освобождават играчите си само за дати, фиксирани в международния календар. Това обаче не е подобен случай. Поради тази причина Байерн няма да пусне Франк Рибери”, заяви президентът на баварците Карл-Хайнц Румениге.
 
“Френската федерация няма правото произволно да откъсва Рибери от ангажиментите му към Байерн. Подготовката за новия сезон в Бундеслигата има предимство пред конфликтите, генерирани във френския футбол по време на световното първенство в ЮАР”, допълни Румениге.
 
Байерн трябва да играе на 16 август мач за купата на Германия срещу Германия Виндек. На 20 август баварците откриват новия сезон в Бундеслигата с домакинство срещу Волфсбург.
 
Петима френски национали бяха обвинени от федерацията, че са изиграли ключова роля при организацията на стачката на Мондиал 2010. Това са капитанът Патрис Евра, заместникът му Франк Рибери, Никола Анелка – обидил Реймон Доменек, Ерик Абидал – отказал да играе в мача срещу ЮАР и Жереми Тулалан, който написа писменото изявление на играчите, с което те заплашиха със стачка.
 
В резултат на действията им в ЮАР всички футболисти, попаднали в състава на Франция за Мондиал 2010, бяха извадени от новия национален селекционер Лоран Блан от списъка с играчите, повикани за предстоящата в сряда контролна среща с Норвегия в Осло./БЛИЦ